Czy kasza jest dobra dla każdego? Niekoniecznie

Czy kasza jest dobra dla każdego? Niekoniecznie

Dodano: 
Zdrowy posiłek
Zdrowy posiłekŹródło:Unsplash / Jo Sonn
Wiele osób, którym zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów lub po prostu chcą zdrowiej się odżywiać, zamienia ziemniaki na różnego rodzaju kasze. Czy faktycznie znajdziemy w nich mnóstwo składników odżywczych?

Kaszą nazywamy jadalne ziarna zbóż, z których usunięto twardą łuskę
. Niegdyś królowała ona na stołach Polaków
, jednak z czasem zaczęła być wypierana przez ziemniaki. W ostatnim czasie ponownie wraca do łask. Bardzo słusznie – w końcu jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Co wartościowego znajduje się w kaszach, jakie zaliczamy do jednych z bardziej popularnych i kto, mimo wszystko, powinien jednak na nie uważać? Obejrzyj materiał wideo:

  • Kasz jęczmienna pomaga w eliminowaniu toksyn, zaparć i obniża poziom cholesterolu.
  • Kasza owsiana zawiera bardzo dużo antyoksydantów, obniża poziom cukru i cholesterolu.
  • Kasza jaglana, dzięki dużej zawartości żelaza, jest polecana osobom zmagającym się z anemią.
  • Kasz gryczana zawiera wyjątkowo dużo białka i jest często wybierana przez osoby będące na diecie odchudzającej.
  • Kaszę kuskus przygotowuje się bardzo szybko. Jest lekkostrawna i nie podrażnia żołądka.
  • Kasza manna zawiera bardzo dużo jodu. Pozytywnie wpływa na skórę. Jest lekkostrawna.

Kto powinien uważać na kasze?

Grubych kasz nie powinny w dużych ilościach jeść osoby mające wrzody dwunastnicy i żołądka oraz cierpiące na refluks.

Czytaj też:
Dlaczego warto jeść dynię? O tym mogłeś nie wiedzieć