Jak upiec bakłażana, by nie był gorzki? Ta sztuczka odmieni twoje gotowanie

Jak upiec bakłażana, by nie był gorzki? Ta sztuczka odmieni twoje gotowanie

Dodano: 
Bakłażan
Bakłażan Źródło: Unsplash / Charles Deluvio ????
Bakłażan jest popularnym produktem w diecie śródziemnomorskiej. Chociaż w Polsce możemy kupić go właściwie w każdym sklepie, nie potrafimy w pełni wykorzystać jego prozdrowotnych właściwości.

W kuchni „Dzień Dobry TVN” Samar Khanafer przygotowała bakłażana na wiele sposobów. Jaka jest jego nazwa botaniczna? Blogerka kulinarna zdradziła również, jak odpowiednio upiec to warzywo, by nie było gorzkie.

Bakłażan – skład

Bakłażan jest bogaty w błonnik, ma niską zawartość kalorii, dostarcza wielu składników odżywczych. Skóra bakłażana jest bogata w przeciwutleniacze, błonnik, potas i magnez.

W 100 g bakłażana znajdziemy około:

  • 35 kalorii
  • 0,82 g białka
  • 8,64 g węglowodanów, z czego 3,17 g to cukry
  • 0,23 g tłuszczu
  • 2,5 g błonnika
  • 188 miligramów (mg) potasu
  • 6 mg wapnia
  • 1 mg sodu
  • 0,12 mg cynku
  • 1,3 mg witaminy C
  • 0,25 mg żelaza
  • 11 mg magnezu
  • 15 mg fosforu
  • 14 mikrogramów (mcg) kwasu foliowego
  • 85 mcg witaminy B6
  • 2,9 mcg witaminy K

Bakłażany zawierają także flawonoidy, takie jak antocyjany. Antocyjany to rozpuszczalne w wodzie pigmenty, które mają wiele zalet zdrowotnych. To właśnie im bakłażany zawdzięczają swój ciemny kolor.

Bakłażany – właściwości prozdrowotne

Bakłażany są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które wymiatają z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne m.in. za procesy starzenia się i rozwój nowotworów.

Przeciwutleniacze mogą pomóc w zapobieganiu wielu rodzajom chorób przewlekłych, takich jak choroby serca. Niektóre badania na zwierzętach wykazały, że bakłażany mogą poprawiać pracę serca i obniżać poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów.

Bakłażany są bogate w błonnik i polifenole, które mogą pomóc w obniżeniu poziomu cukru we krwi.

Ponieważ bakłażany są niskokaloryczne, sprzyjają utracie zbędnych kilogramów. Staną zdrowy i wartościowy element diety redukcyjnej.

Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego, bakłażany zapobiegają zaparciom, wspierają pracę jelit i przyspieszają metabolizm.

Czytaj też:
Protokół autoimmunologiczny – sposób żywienia pomocny nie tylko przy Hashimoto

Opracowała:
Źródło: X-news / Zdrowie Wprost