Kawa pomoże zmniejszyć ryzyko zespołu metabolicznego?

Kawa pomoże zmniejszyć ryzyko zespołu metabolicznego?

Dodano: 
kobieta z kawą
kobieta z kawą / Źródło: Pixabay / Engin_Akyurt
Nowe badania wskazują na związek między umiarkowanym spożyciem kawy a zmniejszonym ryzykiem rozwoju zespołu metabolicznego, które odnotowano u obojga płci. Korzyści przypisuje się polifenolom. Jednak eksperci twierdzą, że utrata masy ciała, niepalenie i ćwiczenia są nadal najskuteczniejszymi sposobami zapobiegania temu stanowi lub odwracania go.

Niezależnie od tego, czy jest to espresso na rozbudzenie, czy też popołudniowy kubek przed telewizorem, wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Coraz więcej badań sugeruje, że kawa poza tym, że świetnie smakuje, może również przynieść pewne korzyści zdrowotne. Najnowsze dane wskazują, że spożycie kawy na poziomie od jednej do czterech filiżanek dziennie wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zespołu metabolicznego w badaniach obserwacyjnych.

Czytaj także:
Nie pijesz kawy? Możesz mieć gorszy skład bakterii w jelitach

Co to jest zespół metaboliczny?

„Zespół metaboliczny występuje, gdy dana osoba ma kombinację kilku czynników ryzyka, w tym nadciśnienia, nieprawidłowego cholesterolu, otyłości i wysokiego poziomu cukru we krwi. Jego inne nazwy obejmują zespół insulinooporności lub zespół X” – wyjaśnia Seogeun Naomi Hong, specjalista chorób wewnętrznych w St. Joseph Hospital w Orange w Kalifornii.

Zespół dotyka ponad 1 miliard ludzi na całym świecie. Życie z nim może zwiększyć ryzyko problemów sercowo-naczyniowych, w tym choroby niedokrwiennej serca i udaru mózgu.

Kluczowe są polifenole w kawie

Badania sugerują, że to polifenole zawarte w kawie mogą być odpowiedzialne za dobry wpływ kawy, w szczególności kwasy fenolowe i flawonoidy. Inne badania sugerują, że umiarkowane spożycie kawy wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, raka, ogólnej śmiertelności i cukrzycy typu 2.

Shelley Wood, dietetyk kliniczny w Santa Clara Valley Medical Center w Kalifornii, powiedziała, że to badanie jest poparciem poprzednich. Biorąc pod uwagę kawę i raka, wykazano, że polifenole w kawie spowalniają lub zapobiegają wzrostowi komórek rakowych w badaniach na zwierzętach” – powiedziała Wood. „Inne badania wykazały spadek estrogenu, który jest hormonem powiązanym z niektórymi formami raka. Wykazano również, że właściwości kawy zmniejszają stany zapalne.

Czytaj także:
Jesteś zmęczony po kawie? Sprawdź, dlaczego

Te same polifenole w kawie mogą również działać jako przeciwutleniacz, który zmniejsza stan zapalny i stres oksydacyjny w komórkach i może mieć korzyści podobne do środków przeciwdepresyjnych. Okazało się, że kawa jest korzystna, patrząc na chorobę Parkinsona i chorobę Alzheimera, a nawet śmiertelność, gdzie niektóre badania wykazały zmniejszone prawdopodobieństwo śmierci w niektórych populacjach pijących kawę przez długi okres.

Kawa nie zastępuje eliminacji złych nawyków

Kawa może przynieść pewne korzyści zdrowotne, ale nie może przeciwdziałać skutkom zdrowotnym złych nawyków. Zła dieta, palenie tytoniu i brak aktywności fizycznej odgrywają znacznie większą rolę w zdrowiu niż sama kawa. Wykazano w niektórych badaniach, że nie można zaobserwować związku kawy z niektórymi skutkami, takimi jak śmiertelność z powodu raka, ze względu na dużą liczbę palaczy. Przy badaniu spożycia kawy przez osoby niepalące istotne było powiązanie z niższym ryzykiem zgonu.

Zdrowe nawyki powinny być priorytetem dla każdego, kto chce zapobiec chorobie, a nawet odwrócić ją.

Czytaj także:
Czy można schudnąć, pijąc kawę?

Źródło: healthline.com

Czytaj także

 0