Genialna czarnuszka. Dlaczego warto dodawać ją do wszystkiego?

Genialna czarnuszka. Dlaczego warto dodawać ją do wszystkiego?

Dodano: 
Czarnuszka
Czarnuszka Źródło:Shutterstock / Dionisvera
Czarnuszka nadaje potrawie charakterystyczny smak, dlatego nie każdy za nią przepada. Warto się jednak przełamać, ponieważ te niepozorne ziarenka są prawdziwą skarbnicą związków odżywczych.

Czarnuszka to genialna roślina. Ma właściwości przeciwgrzybicze, przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe. Jej nasiona wykorzystuje się nie tylko w kuchni, ale i w kosmetyce, bo świetnie wspomaga leczenie wysypek czy atopowego zapalenia skóry. Dlaczego jeszcze warto dodawać ją właściwie do wszystkiego?

Właściwości prozdrowotne czarnuszki

Nazywana jest także „czarnym kminkiem”. Czarnuszka jest rośliną o niebieskich lub białych kwiatach, ale my spożywamy jej czarne nasiona, które zawierają m.in.:

  • cenne kwasy tłuszczowe,
  • fosfolipidy i fitosterole,
  • flawonoidy i saponiny,
  • białka i węglowodany,
  • alkaloidy,
  • witaminy A, E, B1, B3, B6,
  • biotynę.

Czarnuszka:

  • działa ochronnie na błonę śluzową żołądka,
  • osłania wątrobę i nerki,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • pomaga walczyć z nadciśnieniem,
  • wpływa kojąco na układ nerwowy,
  • przyspiesza gojenie się ran,
  • ma działanie antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybicze.

Czarnuszka doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek, tostów, a przede wszystkim sałatek.

Czytaj też:
1000, 1200, 1400, a może więcej? Ile kalorii jeść, by schudnąć?

Opracowała:
Źródło: X-news / Dionisvera