Wszystko, co musisz wiedzieć o jajkach

Wszystko, co musisz wiedzieć o jajkach

Dodano: 
Jajka
Jajka Źródło: Fotolia / iprachenko
Święta Wielkanocne nie mogą odbyć się bez... jajek. To jeden z ich głównych symboli. Czy wiesz, czym różnią się poszczególne rodzaje jajek?

Nadchodzą Święta Wielkanocne, których nieodłącznym atrybutem są jajka. W studio „Dzień Dobry TVN” Mikołaj Rej opowiedział, które rodzaje są najlepsze. Podróżnik kulinarny wytłumaczył również czym są klasyfikacje jaj oraz jak sprawdzić, czy jajko jest świeże. Obejrzyj materiał wideo:

Czy warto jeść jajka?

Jajka zawierają kilka witamin i składników mineralnych, które są niezbędnymi elementami zdrowej diety. W wielu częściach świata jaja są łatwo dostępnym, niedrogim jedzeniem.

W przeszłości istniały pewne kontrowersje dotyczące tego, czy jaja są zdrowe, czy nie, szczególnie w odniesieniu do cholesterolu. Aktualnie uważa się, że jedzone z umiarem są zdrowe, ponieważ mogą być dobrym źródłem białka i innych niezbędnych składników odżywczych.

Jajka – właściwości prozdrowotne

Jajka mogą zapewnić wiele korzyści zdrowotnych.

  • Silne mięśnie: białko w jajach pomaga utrzymać i naprawić tkanki ciała, w tym mięśnie.
  • Zdrowie mózgu: Jajka zawierają witaminy i minerały, które są niezbędne do skutecznego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego.
  • Produkcja energii: Jajka zawierają wszystkie składniki odżywcze, których organizm potrzebuje do produkcji energii.
  • Zdrowy układ odpornościowy: Witamina A, witamina B-12 i selen w jajach są kluczem do utrzymania układu odpornościowego w zdrowiu.
  • Niższe ryzyko chorób serca: cholina w jajach odgrywa ważną rolę w rozkładzie homocysteiny aminokwasowej, co może przyczyniać się do chorób serca.
  • Zdrowa ciąża: Jajka zawierają kwas foliowy, który może pomóc w zapobieganiu wrodzonym niepełnosprawnościom, takim jak rozszczep kręgosłupa.
  • Zdrowie oczu: luteina i zeaksantyna w jajach zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej, wiodącej przyczynie ślepoty związanej z wiekiem. Inne witaminy w jajach również promują dobre widzenie.
  • Utrata masy ciała i utrzymanie: Białko w jajach może pomóc ludziom dłużej czuć się nasyconym. Może to zmniejszyć ochotę na przekąskę i zmniejszyć ogólne spożycie kalorii.
  • Zdrowie skóry: Niektóre witaminy i minerały w jajach pomagają promować zdrową skórę i zapobiegają rozkładowi tkanek ciała. Silny układ odpornościowy pomaga również dobrze wyglądać i czuć się.

Aby doświadczyć korzyści zdrowotnych płynących z jaj, należy je jeść w ramach zbilansowanej diety.

Czytaj też:
Jak wykorzystać skorupki jajek? Kilka praktycznych, zaskakujących zastosowań

Opracowała:
Źródło: X-news / Zdrowie Wprost