Czym zastąpić ocet ryżowy? Top 5 zamienników octu ryżowego

Czym zastąpić ocet ryżowy? Top 5 zamienników octu ryżowego

Dodano: 
Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy Źródło: Fotolia / Sea Wave

Nawet jeśli nie jest to podstawowy składnik kuchni, prawdopodobnie wcześniej spożywałeś ocet z wina ryżowego. Powszechnie stosowany w wielu kuchniach azjatyckich ocet z wina ryżowego ma wiele zastosowań, ale z pewnością najbardziej popularnym jest ryż z sushi – mówi Drew Smith, szef kuchni w kō • än. Istnieje kilka substytutów octu z wina ryżowego, które naśladują jego smak, i być może nawet masz je teraz w spiżarni.

Co to jest ocet ryżowy?

Ocet ryżowy to rodzaj octu wytwarzanego z fermentowanego ryżu, czyli wina ryżowego. Ma bardzo charakterystyczny aromat, lekko kwaśny smak, dlatego nadaje potrawom niezwykłego smaku. Zwykły ocet ryżowy jest powszechnie stosowany w kuchni azjatyckiej, gdzie sięga się po niego w czasie przygotowywania sushi, marynowania warzyw czy przygotowywania dań mięsnych.

W sklepach można znaleźć zarówno biały ocet ryżowy, jak i czerwony ocet ryżowy, który często zawiera dodatkowe składniki, dzięki czemu mocniej podkreśla smak potraw.

Ocet ryżowy właściwości

Ocet ryżowy zawiera kwas octowy, który pozytywnie wpływa na kondycję przewodu pokarmowego. Może zadziałać łagodzący na stany zapalne jelit oraz żołądka, dlatego mogą po niego sięgać osoby, które cierpią na bóle brzucha i dolegliwości żołądkowe.

Oprócz łagodzenia stanów zapalnych, ocet ryżowy działa antyoksydacyjnie, zwalczając wolne rodniki i łagodząc stres oksydacyjny. Dzięki temu może stanowić profilaktykę przed rozwojem chorób sercowo-naczyniowych, a także nowotworowych.

Ocet ryżowy obniża także poziom lipidów, dlatego powinny po niego sięgnąć osoby z zaburzoną gospodarką lipidową. Może spowolnić odkładanie złego cholesterolu w organizmie, a także stymulować proces odchudzania.

Zalety octu ryżowego

Ocet ryżowy:

  • oczyszcza organizm i go odkwasza
  • poprawia system odpornościowy
  • działa antyoksydacyjnie
  • obniża poziom lipidów i złego cholesterolu
  • zapobiega zaparciom
  • łagodzi stany zapalne jelit
  • wspiera pracę wątroby

Do czego wykorzystuje się ocet ryżowy?

Ocet ryżowy nadaje charakterystyczny smak potrawom kuchni azjatyckiej. Wykorzystywany jest głównie do przygotowania sushi, w którym jest podstawowym składnikiem wykorzystywanym do przygotowania ryżu. Oprócz tego ocet ryżowy wykorzystuje się do przygotowania mięs, marynat i dań z makaronu.

Gdzie kupić ocet ryżowy?

Ocet ryżowy można kupić w wielu sklepach spożywczych, ekologicznych oraz w internecie. Znajdziemy go również w dużych dyskontach przy produktach przeznaczonych do przygotowywania dań z kuchni azjatyckiej.

Jak zrobić ocet ryżowy?

Jeśli nie mamy w okolicy sklepu, w którym możemy kupić ocet ryżowy, możemy samodzielnie go zrobić. W tym celu należy samodzielnie zblendować ziarna ryżu i przelać do słoika, który zakrywamy gazą. Taki ryż powinien stać przez minimum 2 miesiące w ciemnym miejscu, by zdążył sfermentować. Dopiero po tym czasie możemy go odcedzić i zacząć wykorzystywać w kuchni.

Czym można zastąpić ocet ryżowy?

Ocet ryżowy pozwala nadać specyficzny, łagodny smak daniom kuchni azjatyckiej. Jeśli akurat nie mamy go w kuchni, możemy go zastąpić, sięgając po ocet winny lub ocet jabłkowy. Są to rodzaje octu, które nadadzą kwaśny smak potrawom, dlatego można je wykorzystać do marynowania warzyw, przygotowywania dań mięsnych czy sosów sałatkowych. Ocet ryżowy można także zastąpić octem balsamicznym. Jeśli przeszkadza nam kwaśny smak octu, możemy go złagodzić, dodając do niego odrobinę miodu.

Top 5 zamienników octu ryżowego

Ocet ryżowy zastąpią:

  • biały ocet winny
  • czerwony ocet winny
  • ocet sherry
  • ocet jabłkowy
  • ocet balsamiczny

Jaki jest najlepszy zamiennik octu z wina ryżowego?

Ponieważ ocet ryżowy słynie ze swojej słodyczy (i mniej intensywnego aromatu), idealny zamiennik oferuje również podobnie słodki smak. Dokładne dopasowanie tego smaku jest szczególnie ważne w daniach takich jak zupa, ryż sushi i sos sałatkowy, które naprawdę podkreślają smak octu winnego z ryżu. Chociaż trudno jest odtworzyć delikatną słodycz, którą uzyskuje się z ryżu, najlepiej jako zamiennika użyć octu jabłkowego lub octu szampańskiego. Co łączy cydr jabłkowy i szampana? Oba są naprawdę słodkie.

Czy ocet ryżowy można zastąpić zwykłym octem?

Ocet ryżowy najlepiej jest zastępować lekko kwaśnym octem, np. octem jabłkowym. Jeśli jednak nie mamy takiego octu w domu, możemy sięgnąć po ocet spirytusowy. Pamiętajmy jednak, że nie nada on naszej potrawie tej charakterystycznej słodyczy. Lepszym wyborem będzie ocet balsamiczny albo ocet winny.

Inne zamienniki octu ryżowego

Chociaż ocet z wina ryżowego jest słodszy niż inne octy, nadal jest przede wszystkim kwaśny, więc w razie potrzeby można użyć innych jasnych octów. Na przykład biały ocet nie jest tak słodki, jak ryżowy, ale w takich przypadkach działa całkiem dobrze. Inna, łagodniejsza opcja: ocet z białego wina, który nie jest tak ostry jak zwykły biały. Ponieważ ocet z czerwonego wina i ocet balsamiczny często mają gorszy, ostrzejszy smak, mogą być zbyt intensywne, aby stosować je jako zamienniki.

Jak ugotować ryż do sushi bez octu ryżowego?

Aby przygotować domowe sushi bez octu ryżowego, najlepiej jest sięgnąć po ocet winny lub ocet jabłkowy, które nadadzą potrawie trochę słodyczy. Można także sięgnąć po ocet szampański, który jest słodki w smaku.

Czytaj też:
Na kaca i po treningu. 5 zaskakujących zastosowań marynaty po ogórkach

Źródło: Womens Health