13 produktów, które sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

13 produktów, które sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

Dodano: 
Szklanka mleka
Szklanka mlekaŹródło:Fotolia / Autor: al62
Właśnie zjadłeś smaczny posiłek, a nadal jesteś głodny – być może nawet bardziej, niż wcześniej? Istnieje kilka rzeczy, które po wylądowaniu na twoim talerzu przynoszą głód zamiast sytości.

Teraz, kiedy spędzasz więcej czasu w domu, możesz pokusić się o spontaniczny spacer do kuchni na przekąskę. Hej, zdarza się to każdemu z nas! Ale jest jedna rzecz, jakiej na pewno nie chcesz zrobić. Co to takiego? Spożywanie żywności, która sprawi, że będziesz chciał zjeść jeszcze więcej. Poważnie, istnieją pokarmy, które tylko zwiększają głód. Za chwilę dowiesz się, co to za produkty.

Czytaj też:
Jesteś ciągle głodny? Poznaj 8 przyczyn tego stanu – i walcz z nimi

Jesz te produkty? Uważaj, bo potęgują uczucie głodu

1. Ser
Ludzie są zaprogramowani na reakcję opioidową (podobną do reakcji na opiaty) na białko znajdujące się w mleku (kazeinie), dzięki czemu niemowlęta będą chciały spożywać odpowiednią ilość mleka matki. Ser, który jest skoncentrowaną formą mleka, również wywołuje ten efekt. Te związki białkowe, zwane kazomorfinami, w połączeniu z dużą ilością tłuszczu i soli są odpowiedzialne za popularną obsesję na punkcie sera. Im więcej ich masz, tym bardziej pragniesz sera. Zgodnie z naturą.

2. Jogurt niskotłuszczowy
Jogurt jest stale promowany jako super zdrowe jedzenie, tak naprawdę wszystko zależy od tego, który z nich wybierzesz, abyś był syty. Typowy jogurt z owocami na dole ma 150 kalorii, 6 gramów białka, 1,5 grama tłuszczu i około 25 gramów cukru. Wyższa zawartość węglowodanów i bardzo niska zawartość tłuszczu sprawią, że będziesz szukał czegoś więcej, nawet po ostatniej łyżce. Zamiast tego wybierz zwykły jogurt w greckim stylu, który ma dwa razy więcej białka i dodaj własne owoce, orzechy i nasiona, aby uzyskać dodatkowy błonnik i przeciwutleniacze.

3. Białka jaj
Jest powód, dla którego możesz czuć się głodny wkrótce po porannym omlecie z białek jaj. Chociaż białka jaj są dobrym źródłem białka, wiele korzystnych tłuszczów, witamin i minerałów znajduje się w żółtku jaja, a opublikowana w 2010 r. Metaanaliza w American Journal of Clinical Nutrition pokazała, że tłuszcze nasycone nie były związane ze zwiększonym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu lub choroby naczyń wieńcowych. Tłuszcz nasycony w żółtkach jaj nie tylko zwiększa sytość, ale jest niezbędny do produkcji hormonów i wchłaniania przez organizm niektóre witaminy i minerały. Witamina A (świetna dla skóry i układu odpornościowego), witaminy B dla energii i cholina, która wspomaga zdrowie mózgu i mięśni.

4. Beztłuszczowe sosy sałatkowe
Kiedy sięgamy po butelkę beztłuszczowego sosu, myślimy, że dokonujemy dobrego wyboru. Te beztłuszczowe sosy do sałatek napełniane są solą i cukrem, aby nadać im smaku. W końcu dolewamy ich więcej, upewniając się, że każdy kawałek sałaty w naszej sałatce jest polany. Po zakończeniu sałatki sól i cukier sprawią, że poczujesz smak, ale finalnie będziesz czuć się niezadowolony i będziesz pragnąć więcej.

5. Żywność oznaczona jako zdrowa
Mamy tendencję do jedzenia zbyt dużo żywności oznaczonej jako zdrowa. To sprawia, że ​​ludzie zamawiają większe porcje i czują się mniej syci po jedzeniu reklamowanym jako zdrowe. Dokładny powód tego jest niejasny, ale prawdopodobnie wiąże się z podświadomym programowaniem się, aby powiązać niezdrowe jedzenie z sytością. Uważaj na te etykiety i zawsze sprawdzaj listę składników przed zakupem.

6. Cukier
Cukier i wszystkie jego odpowiedniki (od sztucznych słodzików po organiczny cukier trzcinowy i wszystko pomiędzy) są bardzo uzależniające ze względu na związane z tym podwyższone uwalnianie dopaminy. Biorąc pod uwagę fakt, że jesteśmy ewolucyjnie stworzeni, by szukać słodyczy, aby przetrwać, oraz że wysoce skoncentrowane źródła cukru są wszechobecne w nieskończonych ilościach, uzależnienie od cukru staje się coraz bardziej powszechne i ​​ma ogromny wpływ na nasz obecny globalny kryzys w służbie zdrowia. Rafinowane i przetworzone substancje słodzące są nieubłagane, jeśli chodzi o zdolność skłaniania nas do przejadania się, a jednocześnie nie zapewniają nasycenia, sytości itd.

7. Batony granola
Tradycyjne batoniki muesli są często wytwarzane wyłącznie z cukru i uwodornionych olejów i pozbawione są białka. Często mają mniej kalorii niż tradycyjny posiłek i nie służą jako zamiennik posiłku. Smak wystarczy, aby pobudzić apetyt, ale pozostawia cię dalekim od nasycenia.

8. Ketchup
Pomyśl dwa razy, zanim wylejesz tę przyprawę na frytki. Keczup lub jakikolwiek pokarm wytwarzany z wysokofruktozowego syropu kukurydzianego (HFCS) może zwiększać apetyt. HFCS zakłóca metabolizm organizmu i spowalnia produkcję leptyny (co pomaga nam czuć się sytym). Żadna wiadomość nie jest wtedy wysyłana do ciała, że ​​jesteś pełny i że nadszedł czas, aby przestać jeść.

9. Muffiny
Czy napchałeś się kiedyś gigantyczną jagodową babeczką, ale okazało się, że zaraz potem byłeś głodny? Zapewne. Babeczka może być pełna kalorii i jest prawie w całości wykonana z cukru. Ten cukier jest szybko trawiony i wchłaniany, przez co twoje ciało głoduje bardziej.

10. Słodkie płatki śniadaniowe
Wiele słodzonych cukrem płatków pozbawionych jest błonnika i białka, dwóch składników odżywczych, których potrzebujesz od samego rana, aby utrzymać stabilny poziom cukru we krwi i uniknąć głodu w połowie poranka. Połączenie słodkich płatków z mlekiem beztłuszczowym oznacza, że ​​brakuje ci tłuszczu, abyś był również pełny. Poszukaj płatków z więcej niż pięcioma gramami naturalnie występującego błonnika na porcję i nie oszczędzaj na tłuszczu lub białku. Uważaj również na przyjazne dla diety, niskokaloryczne zboża. Nawet jeśli mają niską zawartość cukru i kalorii, zwykle mają również niską zawartość błonnika i białka.

11. Rafinowane zboża
Czyli biały chleb ,krakersy itp. Błonnik plus woda równa się pełnia. W twojej diecie bogate w błonnik pokarmy sprzyjają nasyceniu i sytości. Ponieważ błonnik jest usuwany po rafinacji, można je łatwo spożywać w nadmiarze. Dlatego przeżuwanie paluszków chlebowych jest łatwiejsze niż spożycie porcji brązowego ryżu.

12. Sztuczne słodziki
Oto kategoria żywności, którą powinieneś całkowicie wyciąć, ponieważ naukowo udowodniono, że jest to jedna z najgorszych potraw, które powodują głód. I pamiętaj, tylko dlatego, że jest „bez cukru”, nie daje ci pozwolenia na jedzenie więcej. Zawsze sprawdź etykietę, aby wiedzieć, czy nie zostały tam dodane sztuczne substancje słodzące. Sztuczne substancje słodzące oszukują twój mózg, by pomyślał, że dostaje przyjemne jedzenie. Kiedy nie jesz prawdziwego pożywienia, a twoje ciało tego oczekuje, prawdopodobnie jeszcze bardziej odczujesz pragnienie tego słodkiego jedzenia. Dodatkowy powód, by trzymać się z daleka? Sztuczne słodziki mogą powodować ból brzucha i dyskomfort.

13. Chińskie jedzenie
Chińskie jedzenie jest często nasycone MSG. Glutaminian monosodowy jest stosowany jako wzmacniacz smaku i można go znaleźć w innych rodzajach żywności, takich jak zupy, przetworzone mięso itp. Niektóre badania sugerują, że substancje chemiczne w MSG powodują drastyczny wzrost apetytu, co wydaje się prawdą, ponieważ osoby, które spożywają najwięcej MSG, mają większą nadwagę w porównaniu z tymi, które nie mają MSG w swojej diecie.
Czytaj też:
Czy zjedzenie dużego śniadania może poprawić spalanie kalorii?

Źródło: eatthis.com