Wiosenna kuchnia. Dlaczego warto jeść szczaw?

Wiosenna kuchnia. Dlaczego warto jeść szczaw?

Dodano: 
Młoda kobieta w trakcie gotowania
Młoda kobieta w trakcie gotowania Źródło: Shutterstock / lenetstan
Szczaw jest pełen ważnych mikroelementów, w tym witaminy A, witaminy rozpuszczalnej w tłuszczach, która pomaga w utrzymaniu zdrowego wzroku, skóry, układu odpornościowego, wzrostu i zdrowia reprodukcyjnego. Sięgając po szczaw dostaniesz także znaczny zastrzyk witaminy C, silnego przeciwutleniacza, który pomaga twojemu ciału odeprzeć infekcje.

Jedna szklanka (133 gramów) świeżego, surowego szczawiu ogrodowego zapewnia tylko około 29 kalorii. Porcja zioła zapewnia również 2,6 grama białka i nieco poniżej 1 grama tłuszczu. Filiżanka szczawiu dostarcza również 4,26 gramów węglowodanów, z których prawie wszystkie to błonnik, zgodnie z danymi USDA.

Witaminy w szczawiu obejmują witaminę A (5320 IU lub 106 procent dziennego zalecanego spożycia), witaminę C (64 mg lub 106 procent dziennego zalecanego spożycia) i kwas foliowy (około 4 procent zalecanego dziennego spożycia). Dostaniesz także niewielkie ilości tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6 i kwasu pantotenowego.

Minerały zawarte w szczawiu obejmują wapń (56 mg), żelazo (3,2 mg), magnez (137 mg), fosfor (84 mg), potas (519 mg), mangan (0,5 mg) oraz niewielkie ilości sodu, cynku i miedzi.

W kuchni „Dzień Dobry TVN” Sebastian Olma zdradził przepisy na dania ze szczawiem w roli głównej. Jakie dania przygotował? Obejrzyj materiał wideo:

Szczaw zawiera dużą ilość kwasu szczawiowego, więc spożywanie dużych ilości może być szkodliwe ze względu na możliwość zatrucia szczawianem. Działania niepożądane mogą obejmować uszkodzenie nerek, wątroby i przewodu pokarmowego.

Spożywany z umiarem (w ilościach zwykle występujących w żywności) jest uważany za prawdopodobnie bezpieczny.

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost/verywellfit.com