8 korzyści zdrowotnych, jakie przynoszą goździki. Czy już zagościły w twojej kuchni?

8 korzyści zdrowotnych, jakie przynoszą goździki. Czy już zagościły w twojej kuchni?

Dodano: 
Przyprawy
Przyprawy / Źródło: Pixabay / Couleur
Goździki często dodawane są do grzańca z piwa i wina. Jednak ta przyprawa, oprócz niezwykłych właściwości smakowych daje wiele korzyści zdrowotnych. Za chwilę poznasz 8 z nich.

Goździki to pąki kwiatowe zimozielonego drzewa goździkowego, znanego również jako Syzygium aromaticum.

Ta wyjątkowa przyprawa, wykorzystywana powszechnie w wielu kuchniach na całym świecie zarówno w postaci pełnej, jak i mielonej, może być używana do nadawania pieczeni niebanalnego smaku, przyprawiania gorących napojów – alkoholowych i nie tylko – i wzbogacenia o pikantną nutę ciast i ciasteczek. Dodawane są także do marynat, przykładowo marynowanych gruszek, śliwek czy papryki. Goździki możesz znać też jako jeden z głównych składników piernika lub podstawową przyprawę w kuchni indyjskiej.

Nic dziwnego, że są najlepiej znane jako słodka i aromatyczna przyprawa, ale były również stosowane w tradycyjnej medycynie. badania na zwierzętach wykazały, że związki w goździkach mogą mieć szereg korzyści zdrowotnych. Między innymi wspierają zdrowie wątroby i pomagają ustabilizować poziom cukru we krwi.

Zostań tutaj, a już za chwilę poznasz 8 najbardziej imponujących korzyści zdrowotnych, jakie może przynieść spożywanie goździków.

Czytaj także:
Goździki – właściwości lecznicze i zastosowanie

8 najlepszych zdrowotnych właściwości goździków

Czytaj także:
Najlepsze przyprawy na poprawę zdrowia. Czy masz je w swojej kuchni?

Źródło: healthline.com

Czytaj także

 0