Mango – czy spożywanie tego owocu niesie korzyści zdrowotne?

Mango – czy spożywanie tego owocu niesie korzyści zdrowotne?

Dodano: 
Mango
Mango / Źródło: Fotolia / moonraiter
Mango to owoc, który jest nie tylko smaczny, ale ma również imponujące właściwości odżywcze. Badania łączą mango i zawarte w nim składniki odżywcze z korzyściami zdrowotnymi, takimi jak lepsza odporność, zdrowie układu pokarmowego i wzrok, a także mniejsze ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów.

Mango jest niskokaloryczne, ale pełne składników odżywczych. 165 g pokrojonego mango dostarcza:

  • Kalorie: 99
  • Białko: 1,4 g
  • Węglowodany: 24,7 g
  • Tłuszcz: 0,6 g
  • Błonnik pokarmowy: 2,6 g
  • Witamina C: 67% referencyjnego dziennego spożycia (RDI)
  • Miedź: 20% RDI
  • Kwas foliowy: 18% RDI
  • Witamina B6: 11,6% RDI
  • Witamina A: 10% RDI
  • Witamina E: 9,7% RDI
  • Witamina B5: 6,5% RDI
  • Witamina K: 6% RDI
  • Niacyna: 7% RDI
  • Potas: 6% RDI
  • Ryboflawina: 5% RDI
  • Mangan: 4,5% RDI
  • Tiamina: 4% RDI
  • Magnez: 4% RDI.

Zawiera również niewielkie ilości fosforu, kwasu pantotenowego, wapnia, selenu i żelaza.

Wysoka zawartość przeciwutleniaczy

Mango jest pełne polifenoli – związków roślinnych, które działają jako przeciwutleniacze. Ma ich kilkanaście różnych typów, w tym mangiferynę, katechiny, antocyjany, kwercetynę, kemferol, ramnetynę, kwas benzoesowy i wiele innych.

Przeciwutleniacze są ważne, ponieważ chronią komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Wolne rodniki to wysoce reaktywne związki, które mogą wiązać się z komórkami i uszkadzać je. Badania powiązały wolne rodniki z oznakami starzenia i chorobami przewlekłymi.

Spośród polifenoli największe zainteresowanie wzbudziła mangiferyna, która czasami nazywana jest „super przeciwutleniaczem”, ponieważ ma szczególnie silne działanie. Badania probówkowe i badania na zwierzętach wykazały, że mangiferyna może przeciwdziałać uszkodzeniom spowodowanym przez wolne rodniki, związanym z rakiem, cukrzycą i innymi chorobami.

Czytaj też:
Czy można bezpiecznie mrozić awokado – i czy powinno się to robić?

Korzyści, jakie niesie spożywanie mango

Może wzmocnić odporność
Mango jest dobrym źródłem składników odżywczych wzmacniających odporność. Jedna filiżanka (165 g) mango dostarcza 10% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, która jest niezbędna dla zdrowia układu odpornościowego, ponieważ pomaga zwalczać infekcje. Niewystarczająca ilość witaminy A wiąże się z większym ryzykiem infekcji. Co więcej, ta sama ilość mango zapewnia prawie trzy czwarte dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Ta witamina może pomóc twojemu organizmowi w wytwarzaniu większej liczby białych krwinek zwalczających choroby, pomagając tym komórkom skuteczniej działać i poprawiać mechanizmy obronne skóry. Mango zawiera również kwas foliowy, witaminę K, witaminę E i kilka witamin z grupy B, które również wspomagają odporność.

Może wspierać zdrowie serca
Mango zawiera składniki odżywcze, które wspierają zdrowie serca. Na przykład dostarcza magnez i potas, które pomagają utrzymać zdrowy puls, co sprawia także, że naczynia krwionośne rozluźniają się, sprzyjając obniżeniu poziomu ciśnienia krwi. Mango zawiera również unikalny przeciwutleniacz zwany mangiferyną. Badania na zwierzętach wykazały, że mangiferyna może chronić komórki serca przed stanem zapalnym, stresem oksydacyjnym i apoptozą (kontrolowana śmierć komórki). Ponadto może obniżać poziom cholesterolu, trójglicerydów i złych kwasów tłuszczowych we krwi. Chociaż odkrycia te są obiecujące, obecnie brakuje badań nad mangiferyną i zdrowiem serca u ludzi. Dlatego potrzeba więcej badań, zanim będzie można polecić ten środek jako metodę leczenia.

Może poprawić zdrowie układu pokarmowego
Mango ma kilka cech, które sprawiają, że jest doskonałe dla zdrowia układu pokarmowego. Po pierwsze, zawiera grupę enzymów trawiennych zwanych amylazami. Enzymy trawienne rozkładają duże cząsteczki pokarmu, dzięki czemu mogą być łatwo wchłaniane. Amylazy rozkładają złożone węglowodany na cukry, takie jak glukoza i maltoza. Enzymy te są bardziej aktywne w dojrzałych mango, dlatego owoce dojrzałe są słodsze niż niedojrzałe. Ponadto, ponieważ mango zawiera dużo wody i błonnika pokarmowego, może pomóc w rozwiązaniu problemów trawiennych, takich jak zaparcia i biegunka. Jedno czterotygodniowe badanie z udziałem dorosłych z przewlekłymi zaparciami wykazało, że codzienne spożywanie mango było skuteczniejsze w łagodzeniu objawów choroby niż suplement zawierający podobną ilość rozpuszczalnego błonnika. Oznacza to, że mango zawiera inne składniki oprócz błonnika pokarmowego, które wspomagają zdrowie układu pokarmowego.

Może wspierać zdrowie oczu
Mango jest pełne składników odżywczych, które pomagają w utrzymaniu zdrowia oczu. Dwa kluczowe składniki odżywcze to przeciwutleniacze: luteina i zeaksantyna. Gromadzą się one w siatkówce oka – części, która przekształca światło w sygnały dla mózgu, dzięki czemu mózg może interpretować to, co widzisz, a przekształca je szczególnie w plamce. Wewnątrz siatkówki luteina i zeaksantyna działają jak naturalny filtr przeciwsłoneczny, pochłaniając nadmiar światła. Ponadto wydają się chronić oczy przed szkodliwym niebieskim światłem. Mango to również dobre źródło witaminy A, która wspomaga zdrowie oczu. Brak witaminy A w diecie wiąże się z suchością oczu i ślepotą w nocy. Większe niedobory mogą powodować poważniejsze problemy, takie jak blizny rogówki.

Może poprawić zdrowie włosów i skóry
Mango jest bogate w witaminę C, która sprzyja zdrowiu włosów i skóry. Ta witamina jest niezbędna do produkcji kolagenu, czyli białka, które nadaje strukturę twojej skórze i włosom. Kolagen nadaje skórze sprężystość, zwalcza zwiotczenia i zmarszczki. Dodatkowo mango jest dobrym źródłem witaminy A, która wspomaga wzrost włosów i produkcję sebum – substancji, która pomaga nawilżać skórę głowy, aby włosy były zdrowe. Co więcej, witamina A i inne retinoidy migrują do skóry i chronią ją przed słońcem. Oprócz witamin A i C mango jest bogate w polifenole, które działają jako przeciwutleniacze. Pomagają one chronić mieszki włosowe przed uszkodzeniami spowodowanymi stresem oksydacyjnym.

Może pomóc obniżyć ryzyko niektórych nowotworów
Mango jest bogate w polifenole, które mogą mieć właściwości przeciwnowotworowe. Polifenole mogą pomóc w ochronie przed stresem oksydacyjnym, który jest powiązany z wieloma typami raka. Badania probówkowe i badania na zwierzętach wykazały, że polifenole mango zmniejszają stres oksydacyjny i zatrzymują wzrost komórek rakowych lub niszczą je, w tym te, które odpowiadają za białaczkę, raka okrężnicy, płuc, prostaty i piersi. Mangiferyna, główny polifenol w mango, ostatnio zwrócił uwagę ze względu na swoje obiecujące działanie przeciwnowotworowe. W badaniach na zwierzętach zmniejszał stan zapalny, chronił komórki przed stresem oksydacyjnym i albo zatrzymywał wzrost komórek rakowych, albo je zabijał. Chociaż badania te są obiecujące, potrzebne są badania na ludziach, aby lepiej zrozumieć działanie przeciwnowotworowe polifenoli z mango na ludzi.
Czytaj też:
Czy oliwki są dobre na odchudzanie? Odpowiedź może zaskoczyć
Czytaj też:
Błonnik – wspomaga pracę jelit i odchudza. Dlaczego jeszcze warto go spożywać?

Źródło: healthline.com
 0

Czytaj także