Sezon na buraki w pełni! Dlaczego warto jeść je jak najczęściej?

Sezon na buraki w pełni! Dlaczego warto jeść je jak najczęściej?

Dodano: 
Buraki
BurakiŹródło:Fotolia / ulada
Burak to doskonałe źródło witamin i minerałów. Pomagają one zachować młody wygląd, poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Burak szczególnie polecany jest kobietom ciężarnym i w wieku rozrodczym. Dlaczego warto pić sok z buraków w okresie jesienno-zimowym?

Buraki zasługują na miano „superfoods”. Te niepozorne warzywa zawierają mnóstwo drogocennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Ponadto są tanie, łatwe w uprawie i powszechnie dostępne. Włączenie ich do codziennej diety nie powinno stanowić większego problemu. Niestety, większość z nas nie docenia prozdrowotnych właściwości tych czerwonych warzyw. A szkoda.

Buraki kontra anemia

Buraki są naturalnie bogate w żelazo, którego niedobór może powodować anemię i niski poziom czerwonych krwinek w organizmie. Buraki mogą również pomóc organizmowi lepiej wchłaniać żelazo, co poprawia krążenie krwi i zdolność czerwonych krwinek to transportu tlenu.

Buraki kontra nowotwory

Związek, który nadaje burakom ich ciemnoczerwoną barwę, został powiązany z redukcją nowotworów złośliwych i zmian przedrakowych.

Buraki a zdrowe serce

Regularne spożywanie buraków może pomóc w zapobieganiu zawałom serca i innym problemom sercowo-naczyniowym, ponieważ mają one zdolność obniżania ciśnienia krwi, a tym samym pomagają powstrzymać rozwój nadciśnienia. Za przyczynę uważa się azotany, związki w soku z buraków, które zamieniają się w kwas azotowy we krwi i pomagają rozszerzać i rozluźniać naczynia krwionośne.

Buraki a szczupła sylwetka

Buraki są bogate w błonnik pokarmowy, który sprzyja hamowaniu apetytu, daje uczucie sytości i ułatwia wypróżnianie. Ponadto buraki ćwikłowe pozytywnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Sok z buraków ma niewiele kalorii i praktycznie nie zawiera tłuszczu.

Buraki kontra zmęczenie

Buraki są doskonałym źródłem potasu, który pomaga prawidłowo funkcjonować nerwom i mięśniom. Jeśli poziomy potasu staną się zbyt niskie, może wystąpić zmęczenie, osłabienie i skurcze mięśni. Bardzo niski poziom potasu może prowadzić do zagrażających życiu zaburzeń rytmu serca.

Buraki kontra starzenie się

Przeciwutleniacze i związki fenolowe znajdujące się w burakach mogą pomóc w zapobieganiu uszkodzeniom, spowodowanym przez wolne rodniki. Ponadto burak posiada właściwości przeciwzapalne, które mogą w naturalny sposób spowolnić oznaki starzenia i zapobiegać chorobom związanym z wiekiem. Sok z buraków jest dobrym źródłem witaminy C. Witamina C jest przeciwutleniaczem, który pomaga wzmocnić układ odpornościowy i chronić komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wspiera również produkcję kolagenu, gojenie się ran i wchłanianie żelaza.

Burak dla zdrowej wątroby

Detoksykacja na poziomie komórkowym jest niezbędna i może poprawić zdrowie całego ciała. Sok z buraka w naturalny sposób wspiera pracę wątroby, ułatwiając usuwanie toksyn z organizmu. Może również chronić wątrobę przed złogami tłuszczowymi, które często są spowodowane niedoborem białka i nadużywaniem alkoholu.

Buraki w ciąży

Kwas foliowy jest witaminą z grupy B, którą powinny suplementować kobiety w ciąży oraz w wieku rozrodczym. To witamina, która pomaga zapobiegać wadom cewy nerwowej. Może również zmniejszyć ryzyko przedwczesnego porodu. Sok z buraków jest dobrym źródłem kwasu foliowego.

1. Wspomagają w walce z rakiem
Betanina, przeciwutleniacz występujący w burakach, zapobiega powstawaniu guzów nowotworowych. W istocie, lek chemioterapeutyczny adriamycyna zawiera syntetyczną betaninę. Dlaczego by nie pozyskać tego potężnego związku prosto ze źródła, poprzez podgryzanie chrupiących buraczków lub spożywanie barszczu?

2. Leczą zaparcia
Zawartość błonnika pokarmowego w burakach jest dość znacząca. Błonnik jest ważny w celu transportowania pokarmu przez układ trawienny, oczyszczania powierzchni jelit i eliminacji toksyn podczas wypróżnień.

3. Odtruwają wątrobę
Fitoskładniki zawarte w burakach: betaina, betalaina i pektyna wspierają prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Betaina zapobiega gromadzeniu się tłuszczów w wątrobie, aby przeciwdziałać stłuszczeniu wątroby oraz innym chorobom i uszkodzeniom. Ponadto betalaina jest silnym przeciwzapalnym przeciwutleniaczem, natomiast pektyna jest błonnikiem, który pomaga w trawieniu.

4. Poprawiają przepływ krwi
Azotany (naturalnie występująca sól) w warzywach takich jak burak i inne warzywa liściaste są przekształcane w tlenek azotu w organizmie. Tlenek azotu rozluźnia i rozszerza naczynia krwionośne, zwiększając przepływ krwi. To z kolei obniża ciśnienie krwi, poprawia sprawność fizyczną i może być wykorzystywane w leczeniu anemii sierpowatej. Aminokwas betainowy zapobiega także gromadzeniu się homocysteiny (innego aminokwasu) we krwi, co mogłoby prowadzić do problemów z układem krążenia.

5. Dostarczają żelazo
Wiele osób nie spożywa wystarczającej ilości żelaza z diety co często prowadzi do zmęczenia w najłagodniejszym stanie i niedokrwistości w skrajności. Niedobór żelaza może objawiać się na wiele sposobów i może powodować pozbawienie komórek tlenu w całym ciele. Buraki są bogate w żelazo i witaminę C, która pomaga organizmowi wchłonąć ten minerał.

6. Łagodzą objawy menstruacyjne i menopauzalne
Miesiączka i menopauza powodują nagły przypływ hormonów. Fitochemikalia znajdujące się w burakach pomagają zrównoważyć hormony i zwiększyć produkcję estrogenu, aby zminimalizować wszelkie problemy związane z miesiączką. Ponadto żelazo w burakach pomaga utrzymać poziom tego ważnego minerału we krwi, właśnie wtedy, gdy jest najbardziej potrzebny, zmniejszając zmęczenie i drażliwość. Ponadto witamina B9 (folian) pomaga regulować miesiączki.

7. Stabilizują nastrój i zdrowie psychiczne
Buraki zawierają tryptofan, aminokwas, który poprawia samopoczucie i relaks. Kolejny związek, betaina, powoduje metabolizm chemicznej substancji SAM-e (w wyniku syntezy aminokwasów), która jest naturalnym środkiem przeciwdepresyjnym. Jedno z badań wykazało, że niektórzy pacjenci mają dobrą odpowiedź na SAM-e nawet po niepowodzeniu przyjmowania leków przeciwdepresyjnych na receptę. Jeśli to nie wystarczy, wspomagając lepszy przepływ krwi do mózgu, buraki mogą poprawić funkcje poznawcze i zapobiegać demencji.

8. Poprawiają siłę mięśni, wytrzymałość i wydajność
Buraki pozytywnie wpływają na mięśnie poprzez zwiększenie przepływu krwi bogatej w żelazo, azotyny i magnez. Badanie Washington University School of Medicine w St. Louis w stanie Missouri wykazało znaczny wzrost siły mięśni niemal natychmiast po wypiciu soku z buraków.

9. Poprawiają zdrowie skóry
Kwas foliowy jest jedną z witamin z grupy B, która ma kluczowe znaczenie dla zdrowia skóry. Ponadto może zapobiegać rakowi skóry i stymulować repigmentację białych plam na skórze bielactwa. Jeden raport wykazał, że w oparciu o dostępne dane buraki wydają się być potężnym źródłem środków prozdrowotnych, które mają potencjał w leczeniu terapeutycznym wielu zaburzeń patologicznych. Silne działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i ochronne naczyń oferowane przez buraka i jego składniki zostało wyraźnie wykazane przez kilka badań na ludziach i zwierzętach, stąd jego rosnąca popularność w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych i raka. W dotychczasowych badaniach na ludziach doniesiono, że suplementacja buraków obniża ciśnienie krwi, łagodzi stany zapalne, zapobiega stresowi oksydacyjnemu, zachowuje funkcję śródbłonka i przywraca hemodynamikę naczyń mózgowych. Kilka badań wykazało, że suplementacja buraków jest skutecznym sposobem na poprawę wyników sportowych.

10. Zapobiegają wadom wrodzonym
Buraki zawierają kwas foliowy, który ma zasadnicze znaczenie dla zdrowego rozwoju dziecka podczas ciąży. W szczególności ten minerał zapewnia prawidłowy rozwój rdzenia kręgowego, aby zapobiec ryzyku wad, takich jak rozszczep kręgosłupa. Buraki łagodzą również stres związany z ciążą, poprawiając trawienie i odporność, a także zapobiegając osteoporozie i bólowi stawów wywołanemu ciążą.

11. Zwalczają stan zapalny
To kolorowe warzywo zawiera silne przeciwutleniacze, które zwalczają uszkodzenie komórek oraz środki przeciwzapalne, które zmniejszają ryzyko chorób i raka.

12. Leczą nadciśnienie
Buraki poprawiają przepływ krwi i zapewniają zdrowie naczyń krwionośnych. Badanie opublikowane w czasopiśmie Journal Of Nutrition wykazało, że codziennie wypijana szklanka soku z buraków może obniżyć ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem tętniczym, nawet u tych, których nadciśnienie nie było kontrolowane przez leki.

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost