Aby grzyby nam nie zaszkodziły, powinny zostać poddane obróbce termicznej. Najlepiej je ugotować, udusić lub podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Warto jednak pamiętać, aby w przypadku smażenia grzybów, nigdy nie kłaść ich na chłody tłuszcz, bo „wypiją” jego duże ilości i znacząco zwiększą swoją kaloryczność.
Jeżeli chcemy, by grzyby były łatwiej strawne i nie powodowały problemów trawiennych, trzeba pamiętać o:
-
unikaniu łączenia grzybów z innymi ciężkostrawnymi produktami spożywczymi np. smażonym mięsem, kapustą, grochem i fasolą,
-
unikaniu przygotowywania z grzybów zawiesistych sosów, które zagęszczane są mąką, śmietaną lub zasmażką,
-
smażeniu grzybów na niewielkiej ilości tłuszczu,
-
dodawaniu do potraw z grzybami ułatwiających trawienie ziół np. tymianku, majeranku oraz rozmarynu,
-
unikaniu codziennego jedzenia grzybów marynowanych.
Uważa się, że grzyby leśne są bardziej ciężkostrawne od grzybów hodowlanych. W rzeczywistości może tak być, jednak różnica jest przede wszystkim widoczna w procentowej zawartości szkodliwych związków np. metali ciężkich, które mogą występować w znacznych ilościach w grzybach zbieranych przy ruchliwych drogach, autostradach oraz na terenach skażonych nie tylko spalinami, ale także różnymi innymi zanieczyszczeniami, które grzyby pochłaniają z gleby i wody.
Ostrożnie z grzybami
Aby móc cieszyć się dobrym samopoczuciem po spożyciu grzybów trzeba spożywać je z umiarem, który jest też wskazany w przypadku spożywania jakichkolwiek innych pokarmów. Grzybów nie należy podawać niemowlętom oraz dzieciom przynajmniej do 3. roku życia; nie powinny ich jeść także osoby z wrażliwym żołądkiemoraz nawracającymi problemami gastrycznymi.
W przypadku samodzielnego zbierania grzybów oraz kupowania ich od przydrożnych sprzedawców należy dokładnie sprawdzić, czy nadają się one do spożycia – niektóre gatunki grzybów trujących mogą do złudzenia przypominać grzyby jadalne np. kanie. Pamiętajmy o tym, bo co roku zdarzają się tragiczne wypadki i przynajmniej kilku „grzybiarzy” staje się ofiarą swojej niewiedzy oraz przekonania, że doskonale znają się na grzybach i wiedzą, które z nich można bezpiecznie jeść.
Czytaj też:
To japońskie warzywo jest kluczowe dla wzmocnienia odporności