Jak przyrządzać grzyby, żeby nie były ciężkostrawne

Jak przyrządzać grzyby, żeby nie były ciężkostrawne

Dodano: 
Grzyby
Grzyby / Źródło: Unsplash / Roman Kraft
Czy grzyby są ciężkostrawne? Niestety tak i właśnie dlatego po ich nadmiernym spożyciu możemy odczuwać dość nieprzyjemne dolegliwości trawienne np. ból brzucha i wzdęcia. Trzeba jednak wiedzieć, że istnieją skuteczne sposoby na zapobieganie wystąpieniu kłopotów żołądkowych po spożyciu grzybów, które warto znać i zacząć stosować w swojej kuchni.

Aby grzyby nam nie zaszkodziły, powinny zostać poddane obróbce termicznej. Najlepiej je ugotować, udusić lub podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Warto jednak pamiętać, aby w przypadku smażenia grzybów, nigdy nie kłaść ich na chłody tłuszcz, bo „wypiją” jego duże ilości i znacząco zwiększą swoją kaloryczność.

Jeżeli chcemy, by grzyby były łatwiej strawne i nie powodowały problemów trawiennych, trzeba pamiętać o:

  • unikaniu łączenia grzybów z innymi ciężkostrawnymi produktami spożywczymi np. smażonym mięsem, kapustą, grochem i fasolą,
  • unikaniu przygotowywania z grzybów zawiesistych sosów, które zagęszczane są mąką, śmietaną lub zasmażką,
  • smażeniu grzybów na niewielkiej ilości tłuszczu,
  • dodawaniu do potraw z grzybami ułatwiających trawienie ziół np. tymianku, majeranku oraz rozmarynu,
  • unikaniu codziennego jedzenia grzybów marynowanych.

Uważa się, że grzyby leśne są bardziej ciężkostrawne od grzybów hodowlanych. W rzeczywistości może tak być, jednak różnica jest przede wszystkim widoczna w procentowej zawartości szkodliwych związków np. metali ciężkich, które mogą występować w znacznych ilościach w grzybach zbieranych przy ruchliwych drogach, autostradach oraz na terenach skażonych nie tylko spalinami, ale także różnymi innymi zanieczyszczeniami, które grzyby pochłaniają z gleby i wody.

Ostrożnie z grzybami

Aby móc cieszyć się dobrym samopoczuciem po spożyciu grzybów trzeba spożywać je z umiarem, który jest też wskazany w przypadku spożywania jakichkolwiek innych pokarmów. Grzybów nie należy podawać niemowlętom oraz dzieciom przynajmniej do 3. roku życia; nie powinny ich jeść także osoby z wrażliwym żołądkiemoraz nawracającymi problemami gastrycznymi.

W przypadku samodzielnego zbierania grzybów oraz kupowania ich od przydrożnych sprzedawców należy dokładnie sprawdzić, czy nadają się one do spożycia – niektóre gatunki grzybów trujących mogą do złudzenia przypominać grzyby jadalne np. kanie. Pamiętajmy o tym, bo co roku zdarzają się tragiczne wypadki i przynajmniej kilku „grzybiarzy” staje się ofiarą swojej niewiedzy oraz przekonania, że doskonale znają się na grzybach i wiedzą, które z nich można bezpiecznie jeść.

Czytaj też:
To japońskie warzywo jest kluczowe dla wzmocnienia odporności

 0

Czytaj także