Jednym z najpopularniejszych sposobów wykorzystania soku marynaty są jest marynowanie innych potraw. Możesz ponownie użyć soku z marynat, póki jest klarowny i nie wygląda na mętny. Food In Jars zaleca, aby ponownie użyć płynu tylko do trzech razy – po tym czasie zostanie utracona zbyt duża objętość solanki i zacznie rozwijać się kożuch. Jednak jest kilka innych sposobów na wykorzystanie soku z marynaty.
Marynata po ogórkach – jak ją wykorzystać?
- Napój po treningu
Wielu specjalistów medycyny sportowej twierdzi, że sok z marynaty jest skuteczną metodą na powstrzymanie skurczów mięśni i uzupełnienie utraconych elektrolitów po intensywnych treningach. Rzeczywiście, badania potwierdziły, że w wystarczająco dużych ilościach sok z marynaty może być skutecznym sposobem leczenia skurczów mięśni wywołanych treningiem.
- Substytut octu
Jednym z głównych składników marynaty po ogórkach jest ocet, co czyni ją dobrym zamiennikiem octu w wielu przepisach. Niektórzy używają jej nawet do czyszczenia – oczywiście po przefiltrowaniu. Sok z marynaty świetnie nadaje się sosów sałatkowych, a nawet ciasta chlebowego.
- Leczenie kaca
Alkohol ma działanie moczopędne. Picie jej dużej ilości zasadniczo powoduje odwodnienie i kaca. Na szczęście sok z marynaty może pomóc w przywróceniu odpowiedniego poziomu sodu. Po prostu wypij sok z marynaty, zanim pójdziesz spać.
- Łagodzenie bólu miesiączkowego
Sok z marynaty działa tak samo, jak w przypadku kuracji potreningowej, ponieważ pomaga nawodnić organizm i złagodzić skurcze. Wystarczy wypić 1/4 szklanki soku z marynaty, po tym jak odczujemy pierwsze bóle miesiączkowe.
- Ulga w zgadze
Ocet zawarty w soku z marynaty może pomóc przy zgadze. Wypij łyk przed każdym posiłkiem i zobacz, czy zauważysz różnicę. Prawdopodobnie zgaga będzie wtedy mniej odczuwalna.
Czytaj też:
10 produktów, które zawierają najwięcej soli – możecie być całkiem zaskoczeniCzytaj też:
Jak marynować grzyby? Swoje triki zdradza właścicielka restauracji