Grzyby jadalne i ich trujące odpowiedniki: potrafisz je rozpoznać?

Grzyby jadalne i ich trujące odpowiedniki: potrafisz je rozpoznać?

Dodano: 
Grzyby
Grzyby / Źródło: Unsplash / Roman Kraft
Grzyby jadalne i ich trujące odpowiedniki często bywają trudne do odróżniania nawet dla wytrawnych grzybiarzy. Które z grzybów mylone są ze sobą najczęściej?
Jesień to czas na grzybobranie, które z kolei stanowi świetny sposób na weekendową rozrywkę. I jest też przecież formą aktywności fizycznej. Warto jednak zachować ostrożność i wybierać grzyby uważnie, by - w najlepszym razie - nie cierpieć potem na bóle brzuchanudności.

Które grzyby są ze sobą mylone najczęściej?

Prym wśród grzybów często mylonych z innymi wiodą... kurki i kanie. Choć oba te rodzaje grzybów są bardzo charakterystyczne, mają również swoje bardzo podobne i niejadalne bądź trujące odpowiedniki. W przypadku kurek jest to niejadalna lisówka pomarańczowa, a w przypadku kani - trujący i mogący powodować nawet śmierć muchomor sromotnikowy. Z innym grzybem można by też pomylić swojskiego rydza, gąskę zieloną, a nawet pieczarkę.

Jak nie pomylić grzyba trującego z jadalnym?

Aby ułatwić wam rozpoznanie jadalnych grzybów w całym ich leśnym bogactwie, przygotowaliśmy zestawienie najczęściej mylonych ze sobą gatunków. Życzymy bezpiecznego i przyjemnego grzybobrania!

Muchomor jadowity
Muchomor jadowity to leśny i bardziej niebezpieczny sobowtór pieczarki. Najczęściej rośnie w górskich lasach iglastych, jednak zarówno w Polsce, jak i Europie występuje rzadko. Od dojrzałej pieczarki różni go to, że jego blaszki są białe, a  u pieczarek - różowawe lub brązowawe. Niestety, można go pomylić z młodą pieczarką, którą również charakteryzują białe blaszki.

Pieczarka łąkowa
Pieczarka łąkowa (Agaricus campestris) nazywana również polną, to bardzo rozpoznawalny i znany Polakom grzyb. Nie rośnie w lasach, a na łąkach, polach oddalonych od miast, więc jeśli w lesie pojawi się grzyb ją przypominający, lepiej go nie zrywać. Bo to nie pieczarka.

Muchomor sromotnikowy
Muchomor sromotnikowy, który już pojawił się w naszym zestawieniu, jest grzybem, którego spożycie może bardzo poważnie uszkodzić wątrobę, a nawet doprowadzić do śmierci. Jak go odróżnić od kani? Jego trzon jest przyrośnięty do kapelusza, a garb - mniej zauważalny.

Czubajka kania
Czubajka kania (Macrolepiota procera) wyróżnia się wyglądem na tle innych grzybów, jednak można ją pomylić z jednym, bardzo groźnym grzybem - muchomorem sromotnikowym. Warto więc pamiętać, że kania nie ma przyrośniętego trzonu do kapelusza, za to garb jest u niej bardziej wyraźny niż  w przypadku muchomora.

Mleczaj wełnianka
Mleczaj wełnianka (Lactarius torminosus) to groźny i niejadalny grzyb, który jest często mylony z rydzem. Jednak w przeciwieństwie do niego wydziela różowy miąższ, a jego kapelusz jest pokryty charakterystycznymi wyrostkami.

Rydz
Rydz (Lactarius deliciosus) to jadalny i lubiany przez wielu smakoszy grzyb. Wyróżnia się marchewkowym miąższem, który - rozcięty - wydziela mleczko o tej samej barwie. Gdy jego blaszka zostaje uszkodzona - zielenieje.

Muchomor sromotnikowy
Muchomor sromotnikowy (Amanita phalloides) jest śmiertelnie trującym grzybem, podobnym do gąski zielonej. Jest jednak jedna cecha, która bardzo go od niej odróżnia - białe blaszki. Muchomor u podstawy trzonu ma również białą pochwę.

Gąska zielona
Gąska zielona (Tricholoma equestre) to jadalny grzyb, który wyróżnia się siarkowożółtymi blaszkami, które ciasno do siebie przylegają. Bywa często mylony z groźnym muchomorem sromotnikowym.

Lisówka pomarańczowa
Lisówka pomarańczowa (Hygrophoropsis aurantiaca) na pierwszy rzut oka przypomina kurkę. Jednak wystarczy się bliżej przyjrzeć, by zauważyć różnice: W porównaniu ze swoim jadalnym odpowiednikiem jest bardziej pomarańczowa, wyróżnia ją długi i cienki trzon, ciemniejsze owocniki i gęsto rozstawione blaszki. Zjedzenie lisówki pomarańczowej może powodować dolegliwości gastryczne.

Kurka, czyli pieprznik jadalny
Słynna kurka (Cantharellus cibarius), choć charakterystyczna, ma swój niejadalny odpowiednik - lisówkę pomarańczową. Kurka ma bardziej żółtą barwę od lisówki, jej trzonek jest gruby i krótki. Co więcej, miąższ kurki jest blady w porównaniu z intensywnie pomarańczową barwą lisówki. Blaszki kurki są szeroko rozstawione.
QUIZ:
Quiz dla znawców grzybów

 0

Czytaj także