Czas na przetwory z pomidorów! Swoje triki zdradza Piotr Kucharski

Czas na przetwory z pomidorów! Swoje triki zdradza Piotr Kucharski

Dodano: 
Pomidory
Pomidory / Źródło: Unsplash / Deniz Altindas
Przetwory z pomidorów pozwalają na zachowanie smaku lata i delektowania się nim, gdy nadejdzie zima. Piotr Kucharski pokazał, jak zrobić sos pomidorowy, z którego można ugotować zupę pomidorową z grzybami i pomidorami kiszonymi. Kucharz podzielił się także przepisem na domowy keczup, kiszone pomidorki koktajlowe oraz drożdżówki z ragu.

Pomidor – co w nim znajdziemy?

W 100 g pomidorów znajdziemy około 17 kalorii i całe mnóstwo wody. To dlatego pomidor zalicza się do niskokalorycznych warzyw, które sprzyjają odchudzaniu i świetnie nawadniają organizm. W pomidorach znajdziemy m.in:

  • likopen – naturalny barwnik z grupy karotenoidów, który jest silnym przeciwutleniaczem,
  • beta-karoten,
  • potas – ważny minerał, który kontroluje ciśnienie krwi i zapobiega chorobom układu krążenia,
  • witaminę C – niezbędny składnik odżywczy i przeciwutleniacz,
  • witaminę E,
  • kwas foliowy – tak ważny dla kobiet w ciąży,
  • witaminę K – witamina niezbędna do krzepnięcia krwi.

Lista wydaje się uboga? Poczekaj aż dowiesz się, jakie właściwości prozdrowotne mają pomidory. Jeden średniej wielkości pomidor zawiera około 22 kalorii, 1,5 g błonnika pokarmowego.

Zawartość witamin i związków roślinnych może się znacznie różnić między różnymi odmianami pomidorów. Na przykład pomidory koktajlowe mająwyższą zawartość beta-karotenuniż zwykłe pomidory.

Pomidor – właściwości

  • Dzięki dużej zawartościwitaminy Cpomidory wspierają układ odpornościowy w walce z infekcjami, ale też zapobiegają im. Witamina C jest też antyoksydantem, który walczy z wolnymi rodnikami.
  • Witamina B9(kwas foliowy) zapobiega występowaniu wad cewy nerwowej u płodu.
  • Pokarmy na bazie pomidorów, bogate w likopen i inne związki roślinne, mogąchronić przed poparzeniem słonecznym.
  • Dzięki dużej zawartości potasu pomidory regulują ciśnienie krwi.
  • Zawartość błonnika, potasu, witaminy C i choliny w pomidorach ma znaczny wpływ na zdrowie serca. Dodatkowo błonnik zapobiega cukrzycy i przyspiesza metabolizm.
  • Pomidory są bogatym źródłem likopenu, luteiny i beta-karotenu. Są to silne przeciwutleniacze, które,jak wykazano,chronią oczy przed uszkodzeniem wywołanym światłem, rozwojem zaćmy i związanym z wiekiem zwyrodnieniem plamki żółtej.
  • Właściwy poziom witaminy C w organizmie wspiera produkcję kolagenu, odpowiedzialnego za piękną skórę i młody wygląd.

Pomidory w wielu odsłonach? Tak!

Pomidory są bardzo soczyste i słodkie, pełne przeciwutleniaczy i mogą pomóc w walce z kilkoma chorobami. Są one szczególnie bogate w likopen, związek roślinny, który został powiązany z poprawą zdrowia serca, profilaktyką raka i ochroną przed oparzeniami słonecznymi. Przetwory z pomidorów są równie dobre jak i surowe pomidory, dlatego też warto sięgać po przecier pomidorowy, domowej roboty keczup, pasty pomidorowe i soki. Niewątpliwie pomidory stanową element zdrowej diety.

Czytaj też:
Czy można jeść zielone pomidory?

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost
 0

Czytaj także