Jeden pomidor dziennie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka skóry

Jeden pomidor dziennie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka skóry

Dodano: 
Pomidory
Pomidory / Źródło: Unsplash / Deniz Altindas
Rak skóry kojarzy nam się głównie z brakiem ochrony przeciw szkodliwemu działaniu promieni słonecznych. Stosowanie kremów z wysokim filtrem to jedno. Okazuje się, że także niektóre produkty spożywcze mogą chronić naszą skórę przed czerniakiem. Sprawdź, co potrafi zdziałać zwykły pomidor.

Rak skóry każdego roku zabija mnóstwo ludzi na całym świecie. To jeden z nielicznych nowotworów, który często daje objawy widoczne gołym okiem. Zmiana w wyglądzie pieprzyków lub pojawienie się nowych zmian na skórze powinno skłonić do dalszej diagnostyki. Wiemy, że ryzyko wystąpienia nowotworu skóry można zminimalizować, stosując odpowiednią ochronę przed słońcem. Jednak to nie wszystko. Tak jak w przypadku innych nowotworów, ogromne znaczenie ma także nasza codzienna dieta.

Czytaj także:
Nietypowe miejsca na ciele, w których może rozwijać się rak skóry

Rak skóry a pomidory

Naukowcy odkryli niedawno, że jedzenie pomidorów każdego dnia może pomóc zmniejszyć ryzyko raka skóry i wzrost ewentualnego guza. Jest to prawdopodobnie spowodowane zawartością likopenu w pomidorach – twierdzą badacze z Ohio State University.

Naukowcy karmili jedną grupę myszy dietą składającą się z 10-procentowego proszku pomidorowego przez 35 tygodni. Druga grupa kontrolna nie otrzymywała żadnego proszku z pomidorów. Obie grupy zostały następnie wystawione na działanie światła ultrafioletowego. Stwierdzono, że myszy, które nie jadły pomidorów, miały o 50 proc. większe szanse zachorowania na nowotwory skóry niż te, które codziennie spożywały pomidorowy proszek.

Naukowcy uważają, że składniki pomidora zwane karotenoidami mają silne działanie ochronne przed szkodliwymi promieniami UV. Karotenoidy to związki, które powodują pigmentację pomidorów i innych jaskrawożółtych owoców i warzyw. Likopen jest głównym karotenoidem w pomidorach i uważa się, że jest głównym źródłem jego korzyści leczniczych i ochronnych. Likopen jest zarówno pierwotnym karotenoidem występującym w pomidorach, jak i silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm na poziomie komórkowym. Jednak inne karotenoidy mogą również przyczyniać się do ochronnego działania pomidorów przed promieniowaniem UV.

Wyniki badań opublikowano w internetowym czasopiśmie „Scientific Reports” i otrzymały wsparcie od National Institutes of Health za pośrednictwem National Cancer Institute.

Czytaj także:
Jak się NIE opalać? 5 najgłupszych pomysłów

Rak skóry – profilaktyka

Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka skóry, poza regularnym spożywaniem pomidorów, należy także postawić na klasyczne rozwiązania. Oto kilka zasad profilaktyki antynowotworowej w kontekście raka skóry:

  • Omijaj szerokim łukiem solaria i łóżka samoopalające.
  • Zawsze stosuj ochronę przeciwsłoneczną, nawet wtedy, gdy przebywasz w cieniu lub dzień jest pochmurny.
  • Stosuj kremy z wysokim filtrem, np. SPF50.
  • Smaruj całe ciało 20 minut przed wyjściem na słońce. Nie zapominaj o karku, skórze między palcami, stopach, dłoniach.
  • Unikaj ekspozycji na słońce w godzinach 10:00-14:00.
  • Raz na miesiąc przy pomocy lusterka dokładnie obejrzyj całe swoje ciało. Szukaj nowych znamion i dokładnie przyjrzyj się wszystkim pieprzykom. Niepokojące objawy pokaż lekarzowi.
  • Raz w roku wybierz się na kontrolną wizytę do dermatologa, którzy fachowym okiem obejrzy całe twoje ciało.

Czytaj także:
Rak skóry. Co zrobić, żeby nie zachorować?

/ Źródło: Natural Health 365

Czytaj także

Czytaj także