Anna Starmach zdradza przepis na śledzie w śmietanie. Internauci: To jest pyszne!

Anna Starmach zdradza przepis na śledzie w śmietanie. Internauci: To jest pyszne!

Dodano: 
Śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie / Źródło: Shutterstock
Sałatka śledziowa to popularna potrawa na wigilijnych stołach. Sprawdź przepis na śledzie w śmietanie prosto od blogerki kulinarnej Ani Starmach.

Czy wiesz, że przeciętny Polak zjada rocznie ponad 2 kilogramy śledzi? Nic dziwnego, ponieważ jest to niedroga i smaczna ryba, która jest źródłem zdrowego tłuszczu i substancji odżywczych. W święta Bożego Narodzenia najczęściej przygotowuje się sałatkę śledziową ze śmietaną. Kwaśna śmietana doskonale wydobywa bowiem smak filetów śledziowych. W zależności od przepisu do sałatki śledziowej dodaje się też ziemniaki lub jabłka.

„Świeże śledzie w śmietanie to pyszny pomysł na smaczną przekąskę”! – napisała Ania Starmach

Dlaczego warto jeść śledzie?

Śledź jest szczególnie korzystny ze względu na zawartość kwasów omega-3 i stanowi skoncentrowane źródło kwasu tłuszczowego. Zawiera przeciwutleniacze, takie jak witamina E i selen, które odgrywają ważną rolę w układzie odpornościowym i pomagają zminimalizować uszkodzenia powodowane przez wolne rodniki w tkankach organizmu. Filety śledziowe są jednym z najlepszych źródeł witaminy D3. Poza tym śledź jest po prostu bardzo smaczny – szczególnie jeśli jest podany ze śmietaną w formie sałatki śledziowej.

Śledzie w śmietanie – przepis

Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na śledzie w śmietanie, swoją propozycją podzieliła się znana blogerka kulinarna Ania Starmach. Jej receptura jest prosta, zaś danie wychodzi bardzo smaczne – o czym świadczą komentarze zadowolonych internautów. Sałatka śledziowa od Ani Starmach będzie doskonałym daniem na świąteczny stół. Zobacz, jak ją przygotować:

Składniki:

  • 500 ml kwaśnej śmietany
  • 8 filetów śledziowych matias
  • 3 jabłka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka posiekanego koperku (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka chrzanu (opcjonalnie)
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka pokrój w cienkie półplasterki, a cebulę w piórka.
  2. Jabłka i cebulę skrop sokiem z cytryny. Dodaj koperek i chrzan (jeśli używasz), wymieszaj.
  3. Do jabłek z cebulą dodaj śmietanę, dopraw cukrem, solą i pieprzem.
  4. Śledzie pokrój w romby i wymieszaj z sosem śmietanowym.
  5. Śledzie najlepiej smakują po kilku godzinach, gdy wszystkie smaki się połączą.

Smacznego!

instagramCzytaj też:
Nie przepadasz za śledziami? Od dziś zaczniesz się nimi zajadać!

Źródło: Ania Starmach
 0

Czytaj także