Przepis na żurek wielkanocny. Recepturę zdradza Ania Starmach

Przepis na żurek wielkanocny. Recepturę zdradza Ania Starmach

Dodano: 1
Żurek wielkanocny w chlebie
Żurek wielkanocny w chlebie / Źródło: Shutterstock
Żurek to symbol Wielkanocy. Przygotowanie żurku w chlebie jest ciekawym pomysłem na efektowne podanie dania.

Żurek to zupa przyrządzana na bazie zakwasu z mąki. Wielu Polaków nie wyobraża sobie wielkanocnego śniadania bez podania tradycyjnego polskiego żuru z białą kiełbasą. Jak go przygotować?

Przepis na żurek wielkanocny od Ani Starmach

Składniki

Na wywar:

  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1.5 l wody
  • 0.5 selera

Dodatkowo:

  • 4 białe kiełbasy
  • 4 suszone grzyby
  • 5 ziemniaków
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 4 małe okrągłe chleby
  • sól, pieprz
  • 2 szklanki zakwasu (gotowy lub własny)

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i obierz warzywa, zalej wodą i gotuj pod przykryciem przez 40 min.
  2. Wyciągnij warzywa, dodaj pokrojone grzyby, ziemniaki, kiełbasę i majeranek. Gotuj całość 20 minut.
  3. Po tym czasie wyciągnij kiełbasę, dodaj przecedzony zakwas, zagotuj, dopraw do smaku chrzanem i majerankiem.
  4. Chlebki wydrąż, możesz lekko podpiec w piekarniku.
  5. Chlebki napełnij żurkiem, podawaj z jajkiem na twardo i kawałkami kiełbasy.

instagram

Jak zrobić zakwas na żurek?

Dziś w sklepach można kupić gotowy zakwas na żurek wielkanocny. Można również pokusić się o zrobienie go samemu. Ania Starmach poleca następujący przepis:

Przygotuj:

  • 1 szklankę mąki żytniej razowej
  • 3 szklanki letniej przegotowanej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 świeże liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • skórkę z 1 kromki razowego chleba

Aby przygotować zakwas, wsyp mąkę do wysokiego naczynia kamionkowego lub szklanego, zalej ją połową ciepłej wody, wymieszaj. Dodaj resztę wody, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz skórkę chleba, wymieszaj ponownie. Odstaw w ciepłe miejsce na 3 dni, pamiętając o tym, aby codziennie wymieszać zawartość naczynia.

Czytaj też:
Żurek wegański też może pachnieć świętami: oto, jak go przygotować

Opracowała:
Źródło: Ania Starmach
+
 1

Czytaj także