4 obszary ciała, na które korzystnie wpływa jedzenie winogron

4 obszary ciała, na które korzystnie wpływa jedzenie winogron

Dodano: 
Winogrona
Winogrona Źródło:Pexels / Bruno Scramgnon
Lubisz zajadać się winogronami? To świetnie! Są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Sprawdź, na co pomogą pomóc.

Badania wykazały, że podjadanie winogron – bez względu na kolor – korzystnie wpływa na zdrowie serca, mózgu i skóry. Pomaga też zachować szczupłą sylwetkę.

Winogrona zawierają kilka ważnych składników odżywczych i silnych związków roślinnych, które są korzystne dla zdrowia. Chociaż zawierają cukier, mają niski indeks glikemiczny i nie wydają się zwiększać poziomu cukru we krwi. Przeciwutleniacze zawarte w winogronach, takie jak resweratrol, zmniejszają stan zapalny i mogą pomóc chronić przed rakiem, chorobami serca i cukrzycą. Winogrona są łatwe do włączenia do diety w formie świeżej, mrożonej, jako sok lub wino.

Winogrona są korzystne dla:

1. Serca

Winogrona naturalnie nie zawierają tłuszczów nasyconych ani cholesterolu i mają bardzo niską zawartość sodu, co czyni je doskonałym wyborem dla zdrowych dla serca przekąsek. Badania wskazują, że owoce te chronią naczynia krwionośne poprzez zwiotczeniem naczyń, co z kolei jest powiązane ze zdrowym przepływem krwi i ciśnieniem. Wykazano również, że korzystnie wpływają na profile lipidowe we krwi, przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu i zapaleniom oraz agregacji płytek.

2. Mózgu

Winogrona wszystkich kolorów są naturalnym źródłem flawonoli. Ostatnie badania wykazały, że wyższe spożycie flawonoli wiąże się z 48% zmniejszeniem ryzyka rozwoju demencji Alzheimera. Badania przeprowadzone na osobach starszych z łagodnymi zaburzeniami funkcji poznawczych wykazały, że codzienne spożywanie winogron pomagało zachować zdrową aktywność metaboliczną w obszarach mózgu związanych z chorobą Alzheimera we wczesnym stadium, w których następuje spadek metabolizmu.

3. Tkanki tłuszczowej

Winogrona są naturalnie niskokaloryczną, beztłuszczową przekąską o stosunkowo niskim indeksie glikemicznym. Jedna szklanka winogron ma tylko 100 kalorii i składa się w ponad 80% z wody, co czyni je przekąską o dużej objętości i dużej zawartości składników odżywczych, która jest wyjątkowo smaczna.

4. Skóry

Naukowcy niedawno odkryli, że spożywanie winogron przez dwa tygodnie chroni przed promieniowaniem UV. Badanie wykazało, że mamy wtedy większą tolerancję na promieniowanie UV. Dieta winogronowa pozwala ochraniać przed uszkodzeniami DNA, i redukować markery stanu zapalnego. Związki winogron, w tym przeciwutleniacze i inne polifenole, pomagają chronić zdrowie i funkcje komórek.