Dodaj te składniki do każdej sałatki, a będzie bardziej sycąca

Dodaj te składniki do każdej sałatki, a będzie bardziej sycąca

Dodano: 
Sałatka z kuskusem
Sałatka z kuskusem Źródło:Pixabay / Einladung_zum_Essen
Sałatka to zdrowy posiłek, który nie zawsze jednak zapewnia uczucie sytości. Co do niej dodać, by zwiększyć wartośc odżwyczą?

Sałatki są zdrowe, pełne warzyw i niskokaloryczne. Jednak czy mogą być sycącym posiłek, który naprawdę zniweluje głód? Z pewnością dodanie niektórych składników może w tym pomóc. Sprawdź, jakich składników użyć, by zyskać więcej białka i błonnika.

Sycące dodatki do sałatek

  • Fasola

Fasola to jedna z najbardziej odżywczych i sycących roślin. Zawiera dużo białka, dlatego może podnieść wartość odżywczą sałatki. Spożywanie fasoli w szczególnie na diecie roślinnej jest bardzo istotne.

  • Orzeszki ziemne

Aby zyskać chrupiący składnik w sałatce, często wsypujemy do niej grzanki. Są one pyszne, ale dodają do posiłku niepotrzebne kalorie. Dlatego zastąp grzanki orzeszkami ziemnymi, które są równie smaczne i stanowią zdrową przekąskę. Oprócz orzeszków ziemnych spróbować można również ciecierzycy.

  • Nasiona chia

Nasiona chia warto dodać do dressingu, by cieszyć się zdrowszym daniem. Te niepozorne nasionka zawierają sporą ilość błonnika, białka i obniżają poziom cholesterolu. Dodanie nasion do dressingu sprawi, że zyska przyjemną lepkość, ale smak sałatki nie zostanie w żaden sposób zmieniony.

  • Hummus jako dip

Idealnym dipem do sałatki może być grecki hummus. Ta zdrowa pasta z gotowanej ciecierzycy zastąpi tłuste, kaloryczne sosy i ocet. Dzięki niemu sałatka będzie bardziej sycąca, a smak bardziej wyrazisty.

Czytaj też:
Surówka colesław to tylko 3 składniki i prosty dressing. Jak ją wykonać?

Opracowała:
Źródło: Times of India