Skarby polskiej spiżarni: Tradycyjny przepis na ogórki kiszone

Skarby polskiej spiżarni: Tradycyjny przepis na ogórki kiszone

Dodano: 
Ogórki kiszone
Ogórki kiszone / Źródło: Shutterstock
Kiszonki to jedne z najzdrowszych przetworów, jakie możemy spożywać. Jak przygotować ogórki kiszone? Sprawdź przepis.

Kiszenie jest jedną z najstarszych metod konserwowania żywności. Kiedy trwa sezon letni, warto pomyśleć o przygotowaniu kiszonych ogórków. Pierwsze przetwory będą gotowe po ok. dwóch tygodniach, kolejne można z powodzeniem przechować do zimy – i cieszyć się ich smakiem przez cały rok.

Przygotowanie kiszonych ogórków jest niezwykle proste. Chociaż może się wydawać, że najlepsze receptury znają tylko nasze babcie, w rzeczywistości tradycyjny przepis zakłada jedynie podstawowe składniki i niewielki nakład pracy.

Przepis na ogórki kiszone

Składniki:

  • 2 kg ogórków
  • Zalewa: 1 łyżka soli na 0,5 litra wody

Dodatkowo do słoików wkładamy:

  • liść wiśni
  • ząbek czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu
  • kwiatostan kopru

Sposób przygotowania:

  1. Umyj ogórki i pozostaw je do wyschnięcia.
  2. Zagotuj i ostudź zalewę.
  3. Na dnie słoika ułóż 2/3 wszystkich dodatków.
  4. Wykładaj ciasno osuszone ogórki do słoika.
  5. Na wierzch ułóż pozostałą 1/3 dodatków.
  6. Zalej wszystko ostudzoną zalewą.
  7. Zakręć słoiki i odstaw na ok. 2 tygodnie.
  8. Po tym czasie ogórki nadają się do spożycia.

Dodatkowe informacje:

  • wybieraj ogórki bez otarć i zadrapań;
  • układaj ogórki ciasno w słoiku
  • pokryj zalewą wszystkie ogórki
  • używaj tylko wyparzonych słoików

Jak wyparzyć słoiki do ogórków?

Zalej słoiki wrzątkiem i pozostaw na kilka minut. Możesz też włożyć je na ok. 15 min do piekarnika nagrzanego do 140℃. Pamiętaj, by słoiki nie miały obtłuczeń i zadrapań, a nakrętki nie były wyszczerbione.

Kiszone ogórki – zalety

Największą zaletą kiszonych ogórków jest to, że można je jeść przez cały rok. Po kiszonki najchętniej sięgamy jesienią i zimową, ponieważ wierzymy, że wspierają układ odpornościowy. Jednak kiszone ogórki możemy (i powinniśmy!) jeść także wiosną i latem.

  • Zawierają mnóstwo wody, więc gaszą pragnienie. Ich kwaśny smak pomaga się za to uporać z apetytem na słodycze.
  • Znajdziemy w nich mnóstwo witamin (witaminy z grupy B, ale także witaminę C, K, E, A), magnez, fosfor i potas.
  • Przyspieszają przemianę materii i ułatwiają wypróżnianie.
  • Zapobiegają infekcjom i wspomagają układ odpornościowy dzięki dużej zawartości witaminy C.
  • Zwiększają produkcję soków żołądkowych, ale powinny na nie uważać osoby zmagające się ze zgagą.
  • Poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.
  • Świetnie sprawdzają się w trakcie antybiotykoterapii, ponieważ wspierają wzrost dobrej flory jelitowej. Jak wszystkie inne kiszonki, także ogórki zawierają cenny kwas mlekowy, który ma cudowne właściwości prozdrowotne.
  • Sprzyjają regulacji ciśnienia krwi.

Czytaj też:
5 pomysłów na nietypowe kiszonki. Zdrowie zamknięte w słoiku!

Opracowała:
 0

Czytaj także