Leczenie antybiotykami jest bardzo wyniszczające. Szczególnie, jeśli trwa bardzo długo, jest intensywne, a podczas jego trwania nie prowadzimy odpowiedniej diety i nie zażywamy leków, które mają chronić „dobre bakterie”, znajdujące się w naszym układzie pokarmowym. Każdy z nas słyszał od lekarza lub farmaceuty, że w trakcie antybiotykoterapii należy przyjmować leki osłonowe lub spożywać dużo nabiału. Niektórzy jednak nie stosują się do tych zaleceń, doprowadzając swój organizm do ruiny. Przyjmowanie antybiotyków może prowadzić do wyjałowienia organizmu, co ma bardzo zły wpływ na ogólny stan zdrowia. Można się jednak przed tym uchronić. Przyjmowanie probiotyków i prebiotyków to jedno. Ogromne znaczenie ma także dieta.
Antybiotyki – skutki uboczne
Przyjmowanie antybiotyków często powoduje wiele różnych skutków ubocznych. Do najbardziej charakterystycznych zalicza się:
-
nudności,
-
wymioty,
-
biegunkę,
-
utratę apetytu,
-
niestrawność.
Czytaj też:
Probiotyki nie tylko przy antybiotyku. One potrafią zdziałać cuda
Antybiotyki – dieta, łagodząca objawy niepożądane
Ponieważ podczas antybiotykoterapii doświadczamy różnych, przykrych działań niepożądanych ze strony układu pokarmowego, warto w tym czasie nieco zmodyfikować swoją dietę. Należy pamiętać, że antybiotyki zwalczają bakterie i mogą zaburzać równowagę bakterii w naszym organizmie. Flora jelitowa poprawia funkcjonowanie układu trawiennego i pomaga układowi immunologicznemu bronić się przed infekcją wirusową. Dlatego tak ważne jest, by podczas antybiotykoterapii sięgać po probiotyki i prebiotyki.
-
Probiotyki to żywe mikroorganizmy powszechnie znane jako „zdrowe bakterie”.
-
Prebiotyki są pokarmem dla pożytecznych bakterii, które żyją w jelitach.
Ważne, by probiotyki i prebiotyki przyjmować w odstępie dwóch godzin od przyjęcia antybiotyku. Szczególnie jeśli chodzi o produkty mleczne, zawierające wapń, który osłabia wchłanianie antybiotyku.
Podczas antybiotykoterapii warto sięgać po takie produkty jak:
-
wszelkiego rodzaju kiszonki,
-
jogurty bez cukru,
-
kefiry,
-
cebula,
-
kwaśne owoce,
-
czosnek.
Dietę bogatą w probiotyki i prebiotyki należy stosować jeszcze przez kilka tygodni po zakończeniu leczenia antybiotykami. Im dłużej trwała kuracja, tym dłużej potrwa odbudowa naturalnej flory jelitowej.
Czytaj też:
Jak zrobić naturalny antybiotyk? Potrzebujesz kilku składników
Antybiotyki – czego nie jeść?
Podczas leczenia antybiotykami lepiej zrezygnować z produktów bogatych w cukru (także słodkich owoców), by uchronić się przed kandydozą. Warto wyeliminować także jasne pieczywo i żywność przetworzoną. Niewskazane jest spożywanie dużej ilości błonnika, ponieważ może on utrudnić wchłanianie leku. Jednak po zakończeniu leczenia błonnik pomaga przywrócić właściwą florę jelitową.
W czasie leczenia antybiotykami nie należy też spożywać alkoholu. Po pierwsze może on wejść w interakcję z antybiotykiem, osłabiając jego działanie, a po drugie – alkohol zwiększa objawy niepożądane, w postaci bólu brzucha, niestrawności, nudności i wymiotów.