Ryż brązowy – składnik diety na redukcję. Dlaczego warto go spożywać?

Ryż brązowy – składnik diety na redukcję. Dlaczego warto go spożywać?

Dodano: 
Biłay ryż kontra brązowy - ilustracja
Biłay ryż kontra brązowy - ilustracja Źródło:Shutterstock / Nataly Studio

Ryż brązowy uważany jest za dużo zdrowszy niż biały. I nie bez powodu – zawiera więcej błonnika, witamin i składników odżywczych, a dodatkowo ma więcej korzystnych właściwości prozdrowotnych. Dlaczego warto włączyć go do diety?

Czym jest ryż brązowy?

Ryż brązowy to pełne ziarno ryżu, które nie zostało w żaden sposób oczyszczone ani pozbawione łuski. Z tego powodu jest nie tylko twardszy od bialego ryżu, ale też ma więcej właściwości odżywczych. Jego zaletą jest niski indeks glikemiczny, mogą go więc spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Nie zawiera też glutenu, dlatego jest bezpieczny dla osób, które mają celiaklię.

Wartości odżywcze

Ryż brązowy zawiera:

  • witaminę E
  • niacynę
  • błonnik
  • kwas pantotenowy
  • kwas nikotynowy
  • wapń
  • żelazo
  • potas
  • cynk
  • fosfor
  • sód

Właściwości zdrowotne

Nieoczyszczony ryż ma bardzo korzystny wpływ na układ trawienny. Przyspiesza perystaltykę jelit, pomaga usunąć złogi z jelit oraz oczyścić organizm z resztek pokarmowych. Ma również pozytywne działanie na enzymy wątrobowe i na gospodarkę lipidową w organizmie. Pomaga zapobiec hipercholesterolemii.

Oprócz tego ryż zawiera flawonoidy, które działają antynwotworowo. Reguluje także poziom cukru we krwi, pomaga utrzymać stałą wagę ciała.

Ryż na zdrowe jelita

Brązowy ryż sprzyja pracy układu pokarmowego. Wspomaga procesy trawienne, dzięki czemu pomaga usunąć z organizmu toksyny i złogi. Zawiera dużo błonnika, który nie tylko przyspiesza metabolizm, ale też wzmacnia mikroflorę jelitową. Pomaga zachować w niej równowagę i w ten sposób poprawić barierę ochronną organizmu.

Na smukłą sylwetkę

Nieoczyszczone i pełne ziarna ryżu pomagają zachować stałą masę ciała. Sprzyjają kontroli wagi i zapobiegają otyłości, która jest uważana za chorobę cywilizacyjną naszego stulecia.

Ryż jest bardzo sycący i na długo zapewnia energię, zapobiega zatem podjadaniu między posiłkami. W dodatku jest bardzo wszechstronny i można z niego przygotować różne dania (np. sałatki do pracy). Świetnie kmponuje się z mięsem, rybą, sosem warzywnym.

W ramach profilaktyki

Ryż brązowy wskazuje się jako produkt, który działa antynowotworowo. Zawiera polifenole oraz fitosterole, dzięki czemu zwalcza wolne rodniki i działa przeciwzapalnie. Szczególnie istotny jest w ramach profilaktyki chorób układu pokarmowego.

Jak gotować?

Brązowy ryż jest twardszy, dlatego wymaga dłuższej obróbki termicznej. Aby wydobyć z niego wszystkie właściwości, należy go włożyć do osolonej i wrzącej wody, a następnie gotować około 25 minut. Po tym czasie ziarna będą lekko twarde i sprężyste. Można z nich przygotować obiad czy sałatkę na zimno.

Czy ryż może być szkodliwy?

Ryż może zawierać arsen, metal ciężki, który ma zdolność kumulowania się właśnie w tym zbożu. W brązowym ryżu znajduje się dużo arsenu (154 ppb), więcej niż w białym. Dzieje się tak, ponieważ metal ten kumuluje się w łusce ziarna, a brązowy ryż jest nieoczyszczony. Z tego względu należy uważać ze spożywaniem ryżu i nie przesadzać z jego ilością. Arsen ma toksyczne działanie i może wywoływać choroby podłożu neurologicznym czy cukrzycę.

Kto może jeść produkt?

Brązowy ryż mogą bezpiecznie spożywać osoby chore na celiaklię czy cukrzycę. Każdy, kto przygotowuje dania z brązowym ryżem, powinien jednak dokładnie kilkukrotnie opłukać go w wodzie (najlepiej na przemian zimnej i ciepłej), a także gotować bez użycia foliowych woreczków. Dzięki temu ryż będzie zdrowszy, zmniejszy się równieć ilość arsenu.

Dań z brązowym ryżem lepiej nie podawać niemowlętom. Dłużej się go trawi, co może powodować problemy z brzuszkiem. Poza tym arsen jest najbardziej szkodliwy dla niemowląt i małych dzieci.