Pesto – pyszna zielona pasta, która rewelacyjnie wspomaga serce

Pesto – pyszna zielona pasta, która rewelacyjnie wspomaga serce

Dodano: 
Pesto, zdjęcie ilustracyjne
Pesto, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Fotolia / fot. fortyforks

Pesto to prosta pasta, która rewelacyjnie smakuje ze świeżym pieczywem. Jest pyszna i bardzo zdrowa, ponieważ zawiera oliwę z oliwek, źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jak ją wykorzystać w kuchni i jak przyrządzić?

Czym jest pesto?

Pesto to pasta, a właściwie sos, który wywodzi się z kuchni śródziemnomorskiej. Pierwsze przepisy na sos pesto znalazły się w księgach kucharskich z XIX wieku. Dziś mamy wiele wariantów pesto, jednak największą popularnością cieszy się zielony sos, który przygotowuje się z dodatkiem bazylii oraz orzeszków piniowych.

Wartości odżywcze

Pesto zawiera:

  • kwasy tłuszczowe
  • błonnik
  • białko
  • węglowodany
  • sód
  • wapń
  • potas
  • magnez
  • selen
  • żelazo
  • miedź
  • witaminy z grupy B
  • foliany
  • witaminę A 
  • witaminę K
  • witamina E

Właściwości zdrowotne

Pesto jest bardzo zdrową pastą, którą warto włączyć do diety. Przede wszystkim zawiera kwasy tłuszczowe, które wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, wspomagają serce, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Dodatkowo pesto jest dobrym źródłem białka (zawiera orzechy), dlatego ma zdolność budowania tkanek.

Pasta zawiera też witaminę K, wpływającą na procesy krzepnięcia krwi i działającą przeciwbakteryjnie. Zawartość witaminy A wzmacnia narząd wzroku, a witaminy E chroni przed przedwczesnym starzeniem się organizmu.

Pasta na zdrowe serce

Zielone pesto to pasta, którą warto zastąpić niezdrowe składniki codziennych kanapek. Można nią zastąpić żółty ser, który może podnosić poziom cholesterolu albo zwykłe masło, którego też nie powinniśmy jeść zbyt często ze względu na wysoką zawartość tłuszczu pochodzenia zwierzęcego.

Pesto ze względu na zawartość oliwy z oliwek znakomicie reguluje profil lipidowy w organizmie. Wspiera pracę serca, chroniąc je przed chorobami i schorzeniami układu sercowo-naczyniowego. Pomaga zachować odpowiedni poziom cholesterolu i zmniejszyć poziom LDL, który jest uważany za „zły” cholesterol. Oprócz tego reguluje ciśnienie krwi i pomaga zmniejszyć ryzyko zapadnięcia na nadciśnienie tętnicze.

Sos jako źródło białka

Orzeszki piniowe są dobrym źródłem białka, dlatego mogą pomóc zmniejszyć udział mięsa w diecie. Pomagają w budowie i odbudowie tkanek, dodają energii i sycą.

Obrona przed wolnymi rodnikami

Zawartość witaminy E stanowi dobrą obronę przed wolnymi rodnikami i wspomaga barierę ochronną organizmu. Dzięki temu działa antyoksydacyjnie, pomaga zachować dobre zdrowie oraz młodość. Witamina E ma duży udział w zwalczaniu procesów starzenia się, dlatego warto włączyć ją do diety.

Dieta na wzrok

Pesto zawiera witaminę A, która świetnie wspomaga narząd wzroku. Powinni sięgnąć po nią seniorzy oraz osoby, które są narażone na choroby zwyrodnieniowe oraz zwyrodnienie plamki żółtej. Warto także podawać je dzieciom, które dużo czasu spędzają przed komputerem, ucząc się zdalnie.

Kupne czy domowej roboty?

Kupując pesto, warto zwracać uwagę na skład produktu. Nie powinno zawierać dużej ilości składników, wzmacniaczy smaku ani konserwantów. Czytajmy zatem etykiety i kupujmy produkty, które mają prosty i krótki skład.

Pesto możemy również zrobić w domu. Warto mieć moździerz, który przyda się do ucierania składników. Dobre pesto powinno mieć gęstą i zbitą konsystencję, przypominać bardziej pastę niż sos.

Domowe pesto

Do przygotowania domowego pesto potrzebne są:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • dwie garście liści bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 1 łyżka parmezanu
  • sól do smaku

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w moździerzu i ucieramy. Jeśli nie mamy moździerza, możemy także wykorzystać blender.

Czytaj też:
Olej do smażenia – jaki tłuszcz wybrać do smażenia i pieczenia?