Gofry jaglane – zdrowe i chrupiące śniadanie dla całej rodziny

Gofry jaglane – zdrowe i chrupiące śniadanie dla całej rodziny

Dodano: 
Gofry z mąki jaglanej
Gofry z mąki jaglanej / Źródło: Shutterstock
Gofry jaglane to pomysł na pyszne i sycące śniadanie, którego przygotowanie zajmie 5 minut. Jak je zrobić?

Gofry jaglane to alternatywa dla tradycyjnych gofrów, które zawierają dużo cukru, tłuszczu i mąki pszennej. Gofry z kaszy lub mąki jaglanej pomagają zmniejszyć udział białej mąki i dostarczyć więcej składników odżywczych. Są wersją fit tradycyjnych gofrów, a jednocześnie niemal nie różnią się smakiem – wciąż są pyszne i chrupiące!

Czym są gofry jaglane?

Gofry jaglane to gofry wykonane z mąki jaglanej lub ugotowanej i zblendowanej kaszy jaglanej. Mogą stanowić smaczne śniadanie lub podwieczorek dla dzieci, który dostarcza im wiele witamin z grupy B i mikroelementów. Przygotowując je, warto sięgnąć po mleko roślinne, które także jest dobrym źródłem witamin z grupy B, a dodatkowo wapnia.

Wartości odżywcze

Kasza jaglana ceniona jest za swoje walory przeciwwirusowe. Osusza organizm, dlatego wspomaga go w walce z przeziębieniem i katarem. Dodatkowo działa przeciwbakteryjnie i wzmacniająco na układ immunologiczny. Dostarcza przy tym wiele składników odżywczych m.in. żelaza, cynku, miedzi, krzemu czy magnezu.

Warto wykorzystywać ją jak najczęściej do przygotowywania zdrowych i sycących dań dla całej rodziny. Jej zaletą jest to, że jest delikatna w smaku, dlatego świetnie nadaje się do naleśników, placków czy gofrów.

Przepis: Gofry jaglane

Gofry jaglane to smaczne i pyszne śniadanie dla całej rodziny.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
2 min.
Liczba porcji
5
Liczba kalorii
320 w każdej porcji

Składniki

  • 10 dużych łyżek mąki jaglanej
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 150 ml mleka roślinnego (np. owsianego czy migdałowego)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 3/4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj składnikiWymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę pszenną, jaglaną i proszek do pieczenia. Dodaj też cukier.
  2. Dodaj jajkoDo masy dodaj jajko. Wymieszaj.
  3. Dodaj olejDodaj olej. Mieszaj, dopóki ciasto nie uzyska gładkiej konsystencji. Możesz też je krótko zmiksować.
  4. Rozgrzej gofrownicęCiasto wlewaj łyżkami do mocno rozgrzanej gofrownicy. Piecz aż uzyskasz złoty kolor i chrupiącą skórkę. Gdy gofry będą gotowe, odkładaj je na kratkę w celu wystudzenia. Na talerzu mogą zrobić się „mokre” od tłuszczu.
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkamiPodawaj ze świeżymi owocami np. z malinami, borówkami, bananem czy jagodami. Możesz polać łyżeczką miodu. Smacznego!

Czytaj też:
Placki bananowe idealne na śniadanie. 3 przepisy, w tym 1 wegański

 0

Czytaj także