Sos kurkowy – aromatyczny dodatek do jesiennych dań o zaskakujących właściwościach

Sos kurkowy – aromatyczny dodatek do jesiennych dań o zaskakujących właściwościach

Dodano: 
Sos kurkowy
Sos kurkowy Źródło:Shutterstock
Sos kurkowy to aromatyczny i pyszny sos idealnie pasujący do makaronu. Dlaczego warto go jeść?

Kurki to grzyby, które charakteryzują się łagodnym smakiem, dlatego są chętnie wykorzystywane w kuchni. Warto po nie sięgać jesienią, ponieważ zawierają wiele składników odżywczych. Ich właściwości prozdrowotne są niesłychane!

Czym są kurki?

Kurki to grzyby o nazwie pieprznik jadalny. Pierwsze okazy pojawiają się już na początku lata i występują w lasach aż do jesieni. Są smaczne i bardzo wartościowe, ponieważ zawierają wiele cennych witamin i mikroelementów.

Wartości odżywcze

Kurki zawierają:

  • witaminę A 
  • witaminy z grupy B
  • witaminę D
  • witaminę PP
  • kwas foliowy
  • niacynę
  • żelazo
  • magnez
  • potas
  • cynk
  • fosfor
  • beta-karoten
  • nasycone kwasy tłuszczowe
  • błonnik

Właściwości prozdrowotne

Kurki mają właściwości przeciwbakteryjne, dlatego wspierają układ pokarmowy w walce z drobnoustrojami, które mogłyby wywołać choroby żołądkowo-jelitowe. Ze względu na zawartość hitinmannozy mają zdolność unieszkodliwiania wszystkich pasożytów bytujących w organizmie.

Ich dodatkową zaletą jest też to, że nie obciążają wątroby tak jak inne grzyby i łatwiej się je trawi. Oprócz tego są dobrym źródłem beta-karotenu, który pomaga zwalczać stres oksydacyjny i unieszkodliwić wolne rodniki.

Jak wykorzystać?

Kurki nadają się do przygotowania sosu, który świetnie pasuje do makaronu, kopytek, klusek śląskich czy kasz. Delikatny w smaku i aromatyczny stanowi idealne danie na jesienne dni.

Przepis: Sos kurkowy

Sos kurkowy jest dobrym źródłem beta-karotenu i witamin z grupy B.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 600 g kurek
  • 1 mała cebula
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki 30 procent
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • natka pietruszki do posypania
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Podsmaż cebulkęRozgrzej patelnię. Na łyżce oliwy podsmaż cebulkę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  2. Dodaj grzybyKurki dokładnie opłucz i osusz. Dodaj na patelnię masło, a następnie wrzuć grzyby do cebuli i czosnku i krótko smaż (około 2 minut).
  3. Zalej bulionemGdy kurki delikatnie się podsmażą, zalej je bulionem i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu kolejne 5 minut.
  4. Dodaj śmietankęNastępnie dodaj śmietankę i smaż na małym ogniu przez chwilę. Gdy sos zrobi się gęsty, posyp go obficie natką pietruszki, dodaj też sól i pieprz do smaku. Gotowe!

Czytaj też:
Kaszotto z grzybami – proste i pyszne danie na jesień