Odmładza cerę i spłyca zmarszczki. Co to za olej?

Odmładza cerę i spłyca zmarszczki. Co to za olej?

Dodano: 
Olej
Olej / Źródło: Shutterstock
Olej z otrębów ryżowych jest bogaty w witaminę E, dlatego rewelacyjnie wzmacnia cerę. Na co jeszcze pomaga?

Olej z otrębów ryżowych to olej, który zawiera szereg witamin, fitosteroli i zdrowych tłuszczy, które wzmacniają pracę serca, poprawiają odporność organizmu, a także rewelacyjnie wpływają na skórę. Jak stosować olej i kto może z niego skorzystać?

Czym jest olej z otrębów ryżowych?

Olej z otrębów ryżowych to olej roślinny, który tłoczony jest z ziaren ryżu. Ma wysoką temperaturę dymienia, dlatego można używać go w kuchni do przygotowywania potraw. Oprócz tego zawiera szereg substancji odżywczych, które znakomicie wspierają kondycję skóry i pracę układu sercowo-naczyniowego.

Co zawiera?

Olej z otrębów ryżowych zawiera:

  • antyoksydanty
  • witaminę E
  • witaminę K
  • fitosterole
  • gamma-oryzanol

Właściwości zdrowotne

Olej z otrębów ryżowych ma szereg właściwości zdrowotnych. Zawiera kwasy tłuszczowe, antyoksydanty, fitosterole, dzięki czemu wspiera barierę ochronną organizmu, wspomaga naturalną odporność, a jednocześnie sprzyja zachowaniu równowagi w gospodarce lipidowej i w układzie sercowo-naczyniowym.

Oprócz tego, ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych i witaminy E olej z otrębów ryżowych rewelacyjnie wspomaga kondycję skóry. Spłyca zmarszczki, ujędrnia cerę, poprawia jej napięcie, dzięki temu zapobiega przedwczesnego starzeniu się. Może przynieść ulgę także w okresie menopauzy, gdy skóra kobiet staje się nadmiernie przesuszona i wiotka.

Na cholesterol

Olej doceniany jest za wysoką zawartość fitosteroli, które pomagają utrzymać w ryzach gospodarkę tłuszczową. Wyrównuje poziom cholesterolu całkowitego, obniża poziom "złego" cholesterolu LDL i podnosi poziom dobrego HDL. Dzięki temu zapobiega miażdżycy i chorobom układu krążenia.

Osoby, które mają podwyższony poziom cholesterolu, powinny wzbogacić dietę w zdrowe tłuszcze pochodzenia roślinnego. Mogą to być awokado, oliwa z oliwek, tłuszcze zawarte w tłustych rybach morskich, ale też zdrowe oleje roślinne m.in. olej rzepakowy, słonecznikowy czy olej z otrębów ryżowych.

Na zdrową skórę

Olej z otrębów ryżowych można stosować również na poprawę kondycji cery. Może pomóc w okresie przesuszenia skóry, gdy staje się ona wiotka i pozbawiona substancji nawilżających. Regeneruje ją, poprawia napięcie, podnosi owal twarzy. Wysoka zawartość witaminy E działa antyoksydacyjnie, zwiększa barierę ochronną skóry.

Na menopauzę

Olej ten poleca się również kobietom w okresie menopauzy. Zawiera fitosterole roślinne, które wspierają pracę organizmu i mogą pomóc w łagodzeniu nieprzyjemnych objawów menopauzy. Pomaga zwalczyć uciążliwe uderzenia gorąca, a także poprawić samopoczucie i kondycję psychiczną, która w czasie przekwitania może być słabsza. Co więcej, spożywanie oleju z otrębów ryżowych może również wpłynąć pozytywnie na... nastrój.

Na odchudzanie

Olej ten zawiera mniej kalorii niż inne oleje roślinne. Dzięki temu sprawdzi się jako składnik diety osób, które chcą stracić na wadze i zawalczyć o szczupłą sylwetkę. Tłuszcze roślinne usprawniają również wchłanianie witamin i substancji odżywczych, dlatego powinny stanowić składnik zdrowej diety.

Przeciw nowotworom

Olej z otrębów ryżowych zawiera antyoksydanty, które skutecznie pomagają zwalczać wolne rodniki. Dzięki temu oczyszcza organizm z toksyn i szkodliwych substancji, a także stanowi dobrą profilaktykę antynowotworową.

Jak stosować?

Olej z otrębów ryżowych można stosować w kuchni do przygotowywania potraw zarówno na zimno, jak i na ciepło. Sprawdzi się do pieczenia czy do smażenia. W kosmetyce natomiast olej powinno się nanosić bezpośrednio na skórę, tuż po dokładnym oczyszczeniu jej z zanieczyszczeń, kurzu i sebum.

Czytaj też:
Kwas oleinowy – Omega-9 chroni skórę i wspomaga pracę wątroby

 0

Czytaj także