Ten konkretny rodzaj tłuszczu może obniżyć ryzyko udaru

Ten konkretny rodzaj tłuszczu może obniżyć ryzyko udaru

Dodano: 
Zdrowe oleje
Zdrowe oleje Źródło:Shutterstock
Badania pokazały, że osoby jedzące najwięcej tłuszczów pochodzenia roślinnego mają o 12% mniejsze ryzyko udaru mózgu.

Chociaż spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczu jest bardzo ryzykowne – może m.in. podnieść poziom cholesterolu, zatkać tętnice i przyczynić się do otyłości i nowotworów – naukowcy dowiedli, że rodzaj tłuszczu odgrywa tu bardzo duże znaczenie.

Badanie nad spożyciem tłuszczu

W badaniu przeanalizowano dane zbierane przez 27 lat w ramach badań żywieniowych Nurses' Health Study i Health Professionals Follow-Up Study przeprowadzonych na prawie 120 000 pracownikach służby zdrowia. W wyniku analizy stwierdzono, że osoby, które jadły najwięcej tłuszczów pochodzenia roślinnego, były o 12% mniej narażone na udar w porównaniu z tymi, które jadły ich najmniej. Z drugiej strony osoby, które spożywały najwięcej tłuszczów nasyconych pochodzenia zwierzęcego, były o 16% bardziej narażone na udar niż osoby, które spożywały najmniej tego rodzaju tłuszczu.

Tłuszcze roślinne – co do nich zaliczamy?

Tłuszcze pochodzenia roślinnego to m.in. płynne oleje roślinne: olej kukurydziany, olej szafranowy, olej słonecznikowy, olej sojowy – które są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe – a następnie inne oleje, takie jak olej rzepakowy i oliwa z oliwek, które są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. „To są rodzaje olejów, które powinny być używane do przygotowywania żywności” – przyznała Alice Lichtenstein, naukowiec z Laboratorium Żywienia Sercowo-Naczyniowego na Uniwersytecie Tufts w Bostonie.

Tłuszcze, których należy unikać pochodzą z czerwonego i przetworzonego mięsa i mają tendencję do bycia stałymi w temperaturze pokojowej. Badanie ma charakter obserwacyjny, więc wyniki nie mogą ustalić związku przyczynowo-skutkowego między spożyciem tłuszczu a ryzykiem udaru mózgu, a jedynie związek.

„Nasze odkrycia wskazują, że rodzaj tłuszczu i różne źródła tłuszczu w pożywieniu są ważniejsze niż całkowita ilość tłuszczu w diecie w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym, w tym udarowi” – powiedział główny autor, Fenglei Wang, doktor habilitowany w wydziale żywienia na Uniwersytecie Harvarda.

„Aby osiągnąć i utrzymać zdrową wagę, wybieraj produkty pełnoziarniste, chude i roślinne białko oraz różnorodne owoce i warzywa; ogranicz sól, cukier, tłuszcz zwierzęcy, przetworzoną żywność i alkohol” – dodała Alice Lichtenstein.

Czytaj też:
4 ważne witaminy rozpuszczają się w tłuszczach. Inaczej organizm ich nie przyswaja
Czytaj też:
Miażdżyca: groźna choroba cywilizacyjna. Przyczyny, objawy, czynniki ryzyka