Chleb w jajku to proste i pyszne danie. Ale może doprowadzić do problemów ze zdrowiem

Chleb w jajku to proste i pyszne danie. Ale może doprowadzić do problemów ze zdrowiem

Dodano: 
Chleb w jajku
Chleb w jajku Źródło:Shutterstock
Chleb w jajku to proste danie, którym zajadamy się od lat. Czy taki zestaw jednak jest zdrowy?

Chleb w jajku to proste danie, które kojarzy się z dzieciństwem. Chleb smażony na patelni podawany z jajkiem albo żółtym serem to niebo w gębie – chrupiący, pachnący i świetnie komponujący się z szynką i warzywami. Okazuje się jednak, że takie jedzenie nie jest zbyt zdrowe.

Czym jest chleb w jajku?

Chleb w jajku to po prostu chleb smażony na patelni z jajkiem. Przypomina nieco tosty francuskie, ale przygotowuje się go bez dodatku mleka i słodkich dodatków (takich jak np. cukier waniliowy dodawany do smażonej chałki).

Chleb w jajku może urozmaicić codzienne posiłki i zastąpić tradycyjne kanapki. Świetnie smakuje z szynką, serem, pomidorem, ogórkiem i innymi warzywami. Jest jednak dość kaloryczny, dlatego lepiej nie jeść go zbyt często.

Czy chleb w jajku jest zdrowy?

Chleb w jajku jest daniem smażonym na maśle na patelni, a więc niestety nie należy do najzdrowszych. Ze względu na zawartość masła, a także jajka, może podnosić poziom cholesterolu w organizmie. Zbyt wysoki cholesterol grozi rozwojem chorób sercowo-naczyniowych. Jeśli znajdujemy się w grupie ryzyka i jesteśmy obciążeni chorobami układu krążenia, nie powinniśmy spożywać tłuszczów pochodzenia zwierzęcego (takich jak masło) i kontrolować spożycie jajek.

Chleb smażony na maśle może za to od czasu do czasu urozmaicić codzienny jadłospis. Jeśli nie będziemy spożywać go zbyt często, nie powinien przyczynić się do pogorszenia naszej gospodarki lipidowej, regulującej poziom cholesterolu w organizmie.

Jak zrobić chleb w jajku?

Przepis: Chleb w jajku z serem żółtym

Chleb w jajku to proste danie, które może urozmaicić wasz jadłospis. Będzie szybko i bardzo smacznie.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 4 kromki chleba
  • 2 jajka
  • 3 łyżki tartego sera
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

  1. Rozbijcie jajkaJajka należy rozbić w głębokim talerzu. Doprawcie je solą oraz pieprzem do smaku.
  2. Zanurzcie w nich chlebZanurzcie w nich chleb tak, by dokładnie wchłonął całe jajka.
  3. Rozgrzejcie patelnięChleb smażcie na maśle na rozgrzanej patelni z obu stron.
  4. Dodajcie serNa gorący chleb połóżcie żółty ser i smażcie jeszcze przez chwilę. Całość podajcie z ulubionymi warzywami lub wędliną. Smacznego!

Czytaj też:
Produkty pełnoziarniste – dlaczego warto je jeść i jakie wybierać?