Dietetycy wskazują jak zwiększyć ilość błonnika w codziennej diecie. Wytypowali grupę produktów

Dietetycy wskazują jak zwiększyć ilość błonnika w codziennej diecie. Wytypowali grupę produktów

Dodano: 
Warzywa strączkowe
Warzywa strączkowe Źródło: Shutterstock
Wzbogacenie w błonnik grupy najczęściej spożywanych produktów pozwoliłoby zwiększyć ilość jego dziennego spożycia, która jest wciąż niewystarczająca – alarmują specjaliści ds. żywienia. Jak wykazują najnowsze badania, niedobory błonnika mają zarówno osoby dorosłe, jak i dzieci. Może być to przyczyną wielu groźnych chorób.

Po przeanalizowaniu ponad 900 najczęściej spożywanych produktów i napojów wytypowano te, które kwalifikują się do wzbogacenia błonnikiem. Wśród produktów, które dietetycy wytypowali do wzbogacenia w błonnik, znalazły się: wypieki, jogurty, zupy i napoje.

Jakie są przewidywane efekty takich działań?

Jak donoszą autorzy badania przeprowadzonego w Wielkiej Brytanii, takie działanie spowodowałaby, że ponad dwa razy więcej dzieci w wieku 10 lat i młodszych spełniałoby wymagania dotyczące dziennego spożycia błonnika, w porównaniu z wartością wyjściową. Badania prowadzono również w grupie osób dorosłych. Okazało się, że 50 proc więcej dorosłych w wieku od 17 do 94 lat również spełniłoby zalecane przez dietetyków wymagania.

Jakie są normy dzienne spożycia błonnika?

Dietetycy zalecają spożywanie około 14 g błonnika na każde 1000 kalorii, które dostarczamy dziennie swojemu organizmowi. Przekłada się to na około 24 g błonnika w przypadku kobiet i 38 g w przypadku mężczyzn.

Co to jest błonnik?

Według definicji, błonnik pokarmowy (inaczej włókno pokarmowe), tworzą chemicznie niejednorodne składniki pochodzące z roślin spożywanych przez człowieka. Są one oporne na działanie enzymów trawiennych człowieka, po spożyciu przechodzą przez jelito kręte jako niestrawiona pozostałość.

Jakie produkty są bogate w błonnik?

Wyodrębnia się dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Ten pierwszy znajduje się w żywności, takiej jak na przykład płatki owsiane czy fasola, podczas gdy drugi znajduje się w produktach pełnoziarnistych i orzechach. Dietetycy przypominają, że bogate w błonnik są warzywa i owoce, o których nie powinno się zapominać w codziennej diecie.

Jak wprowadzać błonnik do diety?

Ważne jest, żeby błonnik stopniowo wprowadzać do diety, ponieważ zbyt duża ilość spożyta jednorazowo może wywoływać dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Nie należy zapominać o piciu 1,5 litra wody dziennie.

Co powoduje brak błonnika w diecie?

Brak błonnika w diecie, lub za mała jego ilość mogą mieć groźne konsekwencje zdrowotne. Jak donoszą najnowsze badania, brak błonnika w diecie zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2.

Błonnik pomaga w odchudzaniu.

Niektóre rodzaje błonnika mają wpływ na zmniejszenie apetytu, a tym samym pozwalają schudnąć. Błonnik spowalnia też wchłanianie składników odżywczych. Spożywanie błonnika powoduje uczucie sytości.

Czytaj też:
Szybki sposób na zaparcia. Poznaj domowe sposoby na zaparcia

Źródło: Verywell Fit