Placki z cukinii: 3 proste przepisy na zdrowy, wakacyjny obiad

Placki z cukinii: 3 proste przepisy na zdrowy, wakacyjny obiad

Dodano: 
Placki z cukinii
Placki z cukinii Źródło: Shutterstock

Placki z cukinii to pomysł na pyszny wakacyjny obiad. Są zdrowe, zawierają dużo witamin i mogą zastąpić tradycyjne placki ziemniaczane. Jak je zrobić?

Cukinia letnią królową warzyw

Cukinia to warzywo polecane zarówno małym dzieciom, jak i alergikom oraz osobom, które dbają o linię. Jest bardzo zdrowa, zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę A, witaminę C, K i witaminę PP, żelazo, wapń, sód magnez, potas, jod.

Cukinia jest lekkostrawna, dlatego świetnie sprawdza się latem, gdy wysokie temperatury zniechęcają nas do przygotowywania obfitych posiłków. Można ją wykorzystać nie tylko do placków, ale również do wakacyjnych sałatek, sosów, dipów, szaszłyków na grilla. Świetnym pomysłem jest wydrążenie warzyw i upieczenie ich z farszem w środku.

Czy placki są zdrowe?

Placki z cukinii wspomagają pracę układu trawiennego, o ile nie są smażone na głębokim tłuszczu. Zapobiegają wrzodom i niestrawności, pomagają łagodzić stany zapalne i nieżyty. Wspomagają też trawienie i metabolizm.

Cukinia ma właściwości alkalizujące, dlatego wykorzystuje się ją do odkwaszenia organizmu. Pomaga pozbyć się z organizmu szkodliwych substancji i oczyścić go z toksyn. Dodatkowo ma niski indeks glikemiczny, więc mogą ją jeść cukrzycy.

Pomysł na letni na obiad

Placki z cukinii to prosty pomysł na szybki obiad. Są zdrowe i lekkostrawne, świetnie komponują się z zarówno z gulaszem, jak i z samym dipem jogurtowo-ogórkowym czy sosem tzatziki. Można je zjeść w domu, zabrać do pracy czy na piknik. Jak je zrobić?

Przepis na placki z cebulą

Placki z cukinią można przygotować w prostej wersji z cebulą i natką pietruszki. Chrupiące i złote placki sprawdzą się zarówno jedzone samodzielnie, jak i z dodatkami w postaci ulubionych sosów lub dipów.

Przepis: Placki z cukinii z cebulą

Placki z cukinii to przepisy na zdrowy, letni obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 średnia cukinia
  • pół małej cebuli
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mleka
  • 1 jajo

Sposób przygotowania

  1. Obierz cukinięCukinię umyj i obierz ze skórki. Następnie zetrzyj na małej tarce i dokładnie odsącz z wody. Pozostaw cukinię na 20 minut, by puściła wodę.
  2. Obierz cebulęW tym czasie obierz cebulę i drobno poszatkuj lub zetrzyj na drobnej tarce.
  3. Przygotuj plackiMąkę pomieszaj z jajkiem, cukinią i cebulą. Smaż na rozgrzanej patelni aż placki uzyskają złocisty kolor. Podawaj ze śmietaną lub dipem jogurtowo-ogórkowym.

Wegańskie placki

Placki z cukinii można również przygotować w wersji wegańskiej. Są zdrowsze, zawierają więcej składników odżywczych i mikroelementów. Jak je zrobić?

Przepis: Wegańskie placki z cukinii

Wege placki z cukinii to pomysł na placki bez dodatku jajka.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
110

Składniki

  • 1 średnia cukinia
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • 1 łyżka mleka roślinnego, np. migdałowego

Sposób przygotowania

  1. Obierz cukinięCukinię dokładnie umyj i obierz ze skórki. Następnie zetrzyj na tarce i poczekaj, aż warzywo puści wodę (przynajmniej 30 minut).
  2. Przygotuj plackiStartą cukinię pomieszaj z mąką i z mlekiem roślinnym. Następnie usmaż placki na rozgrzanej patelnii.

Wskazówka:

Do tych prostych placków możemy przygotować dip na bazie jogurtu kokosowego naturalnego lub sojowego. Wystarczy dodać do niego startego ogórka i posiekany drobno ząbek czosnku. Dodatek koperku nada całości świeżego smaku.

Placki z łososiem i serem feta

Placki z cukinii można również przygotować z wędzonym łososiem. To dobry pomysł na letnią kolację.

Przepis: Placki z łososiem i serem feta

Placki z cukinii z łososiem i serem feta to pomysł na zdrową i smaczną kolację.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
260

Składniki

  • 1 średnia cukinia
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki mleka
  • 1 jajo
  • 1 opakowanie łososia wędzonego 100 g
  • 1/4 opakowania sera feta

Sposób przygotowania

  1. Obierz cukinięCukinię dokładnie umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Pozostaw do odsączenia.
  2. Dodaj mąkęDodaj mąkę, jajko, mleko. Wymieszaj aż powstanie gładkie ciasto.
  3. Smaż na złoty kolorSmaż placki na złoty kolor. Gorące placki przekładaj plastrami wędzonego łososia i posyp pokrojonym serem feta.

Czytaj też:
Placki bananowe idealne na śniadanie. 3 przepisy, w tym 1 wegański
Czytaj też:
Bułki cynamonowe: przepis na pyszne bułeczki w kształcie ślimaków
Czytaj też:
Czym zastąpić mąkę pszenną? Poznaj zamienniki mąki

 0

Czytaj także