Przepyszna i prosta zapiekanka z brukselki. Idealna na jesienny obiad

Przepyszna i prosta zapiekanka z brukselki. Idealna na jesienny obiad

Dodano: 
Zapiekanka z brukselki
Zapiekanka z brukselki Źródło:Shutterstock
Brukselka to wciąż niedoceniane warzywo. Nie masz pomysłu, jak ją przyrządzić? Podpowiadamy: zrób prostą zapiekankę.

Zapiekanki królują w jesiennej kuchni. Nie bez powodu: łatwo je zrobić, a jednocześnie są bardzo sycącym i rozgrzewającym daniem. My dziś proponujemy zdrową zapiekankę z brukselki.

Dlaczego warto jeść brukselkę?

Brukselka jest warzywem zawierającym mnóstwo cennych mikroelementów. Jest bogata w witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Zawiera potas, żelazo, magnez, sód, wapń i fosfor. Jedzenie brukselki wzmacnia odporność, pomaga zachować zdrowe serce i prawidłowe ciśnienie. Brukselka wspomaga zachowanie prawidłowej wagi, działa antynowotworowo, przeciwbakteryjnie, a jej jedzenie wpływa na dobry nastrój.

Brukselka w kuchni

Często pomijana i nielubiana. Warto jednak odczarować brukselkę. Jest świetnym dodatkiem do zup i sosów. Można ją podać podsmażoną z dodatkiem jedynie oliwy, soli i pieprzu. Brukselka może być prawdziwą gwiazdą jesiennych zapiekanek warzywnych. Dobrze skomponuje się z innymi warzywami: marchewką, ziemniakami, kalafiorem, brokułem czy pietruszką. Ale doskonale poradzi sobie jako główna bohaterka dania.

Przepis: Zapiekanka z brukselki

Zapiekanka z kapusty brukselskiej sprawdzi się jako samozielne danie lub dodatek do obiadu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 800 g brukselki
  • 6 łyżek śmietany
  • 150 g ulubionego tartego sera
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszaktołowej
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj brukselkę i resztę składnikówBrukselkę umyj, usuń największe listki, pokrój na połówki. Śmietanę, oliwę, wszystkie przyprawy, ser i przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie zmieszaj. Przełóż do brukselki i dobrze wszystko wymieszaj, aby wszystkie warzywa były w sosie.rnRADA: jeśli chcesz przyspieszyć samo pieczenie, obgotuj najpierw brukselkę przez 5-7 minut. Nie musisz jej wtedy kroić na połówki.
  2. Zapiekaj brukselkęPrzełóż brukselkę z sosem do naczynia żaroodpornego. Posyp z wierzchu bułką tartą. Zapiekaj 20-30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Czytaj też:
Szybka zapiekanka z kalafiora. Ten dodatek cię zaskoczy