Zapiekanki królują w jesiennej kuchni. Nie bez powodu: łatwo je zrobić, a jednocześnie są bardzo sycącym i rozgrzewającym daniem. My dziś proponujemy zdrową zapiekankę z brukselki.
Dlaczego warto jeść brukselkę?
Brukselka jest warzywem zawierającym mnóstwo cennych mikroelementów. Jest bogata w witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Zawiera potas, żelazo, magnez, sód, wapń i fosfor. Jedzenie brukselki wzmacnia odporność, pomaga zachować zdrowe serce i prawidłowe ciśnienie. Brukselka wspomaga zachowanie prawidłowej wagi, działa antynowotworowo, przeciwbakteryjnie, a jej jedzenie wpływa na dobry nastrój.
Brukselka w kuchni
Często pomijana i nielubiana. Warto jednak odczarować brukselkę. Jest świetnym dodatkiem do zup i sosów. Można ją podać podsmażoną z dodatkiem jedynie oliwy, soli i pieprzu. Brukselka może być prawdziwą gwiazdą jesiennych zapiekanek warzywnych. Dobrze skomponuje się z innymi warzywami: marchewką, ziemniakami, kalafiorem, brokułem czy pietruszką. Ale doskonale poradzi sobie jako główna bohaterka dania.
Przepis: Zapiekanka z brukselki
Zapiekanka z kapusty brukselskiej sprawdzi się jako samozielne danie lub dodatek do obiadu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 800 g brukselki
- 6 łyżek śmietany
- 150 g ulubionego tartego sera
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki gałki muszaktołowej
- sól, pieprz
- 4 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania
- Przygotuj brukselkę i resztę składnikówBrukselkę umyj, usuń największe listki, pokrój na połówki. Śmietanę, oliwę, wszystkie przyprawy, ser i przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie zmieszaj. Przełóż do brukselki i dobrze wszystko wymieszaj, aby wszystkie warzywa były w sosie.rnRADA: jeśli chcesz przyspieszyć samo pieczenie, obgotuj najpierw brukselkę przez 5-7 minut. Nie musisz jej wtedy kroić na połówki.
- Zapiekaj brukselkęPrzełóż brukselkę z sosem do naczynia żaroodpornego. Posyp z wierzchu bułką tartą. Zapiekaj 20-30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Czytaj też:
Szybka zapiekanka z kalafiora. Ten dodatek cię zaskoczy