Sprawdzony przepis na domowy sos pomidorowy. Pasuje do makaronów, kasz i ryżu

Sprawdzony przepis na domowy sos pomidorowy. Pasuje do makaronów, kasz i ryżu

Dodano: 
Sos pomidorowy
Sos pomidorowyŹródło:Shutterstock
Dobry sos pomidorowy łatwo możesz zrobić w domu. To zdrowy dodatek do makaronów, kasz, ryżu, ale też zapiekanek czy mięs.

Sos pomidorowy to wszechstronny dodatek do dań. Polecamy przygotować go więcej, bo gwarantujemy, że zniknie błyskawicznie.

Dlaczego warto jeść pomidory?

Pomidory są niskokaloryczne, a przy tym zawierają mnóstwo cennych dla zdrowia składników. To przede wszystkim witaminy A, C, E i K oraz witaminy z grupy B, cynk, magnez, fosfor, fluor, jod, kobalt, miedź, żelazo, potas, wapń i sód. Pomidory regulują ciśnienie krwi, obniżają poziom cholesterolu, mają dobry wpływ na serce, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Do tego wspierają odporność i działają antynowotworo. Są niezastąpione w dietach odchudzających.

Jak przygotować dobry sos pomidorowy?

Takie sosy są podstawą włoskiej, domowej kuchni. Idealnie, jeśli możesz wykorzystać do sosu świeże pomidory. Po sezonie wspieraj się dobrą passatą lub pomidorami z puszki. Możesz jeść makaron czy ryż z samym sosem, ale może on też bazą do całego dania. Możesz go podać z innymi warzywami (sprawdzą się np. brokuły, zieloną fasolkę czy cukinia), pulpetami warzywnymi lub mięsnymi, rybami i owocami morza. Możesz też eksperymentować ze smakiem, dodając więcej czosnku i ulubione przyprawy. Np. papryczkę chili, curry czy tymianek. Jeśli lubisz gładkie sosy, wystarczy, że zmiksujesz go po ugotowaniu. Sos można także zapasteryzować w słoiki.

Przepis: Sos pomidrorowy

Sos pomidorowy, który może być dodatkiem do wielu dań.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
8

Składniki

  • 2 kg obranych pomidorów lub 1 l dobrej passaty
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżej bazylii
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj składnikiCzosnek i cebulę posiekaj, marchew zetrzyj na grubych oczkach. Pokrój drobno seler. Rozgrzej oliwę w rondlu i podsmaż wszystko.
  2. Gotuj sosDodaj pokrojone pomidory lub passatę, posiekaną pietruszkę, liście bazylii, sól i pieprz. Gotuj pod przykryciem ok. 45 minut, jeśli robisz sos ze świeżych pomidorów. Jeśli wykorzystujesz passatę, może to być ok. 20 minut.

Czytaj też:
Zdrowy obiad zrobisz w pół godziny. Prosty przepis na zapiekankę z pomidorami