Potas jest jednym z bardzo ważnych minerałów, tzw. elektrolitów. Elektrolity są odpowiedzialne za przewodzenie elektryczności przez ciało. Potas to jon dodatni, który reguluje pracę serca i mięśni i jest obecny w każdej komórce ciała. Nieleczony niedobór potasu może powodować wiele innych problemów zdrowotnych. Tymczasem niewiele osób zastanawia się, czy każdego dnia przyjmuje odpowiednią ilość potasu, bo objawy, które powoduje niedobór, bardzo łatwo zbagatelizować.
Szczególnie podatne na niedobory są osoby, których dieta obfituje w sód (sól). Im więcej sodu znajduje się w organizmie, tym mniej potasu. I odwrotnie – im więcej potasu, tym mniej sodu. Nie można jednak powiedzieć, że sód to samo zło. On również jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania komórek. Jednak powszechnie wiadomo, że nadmiar sodu niekorzystnie wpływa na ciśnienie krwi i zwiększa ryzyko problemów zdrowotnych, np. nadciśnienia.
Na niedobór potasu są także narażone osoby, które mają chorobę nerek, przyjmują leki moczopędne, są odwodnione (np. z powodu biegunki, wymiotów czy intensywnych treningów), stosujące antybiotyki czy też zmagające się z niedoborem magnezu – a to tylko kilka głównych czynników.
Potas – funkcje w organizmie
Potas pełni w ludzkim ciele wiele istotnych funkcji. Najważniejsze z nich to:
-
Budowanie białek i mięśni,
-
rozkładanie i trawienie węglowodanów,
-
regulacja wzrostu,
-
regulacja bicia serca,
-
regulacja poziomu pH,
-
wspomaganie trawienia.
Potas – niedobór
Do głównych objawów niedoboru potasu zalicza się:
-
Nadciśnienie. Jeśli komórki nie mają wystarczającej ilości potasu, może dojść do nagromadzenia sodu, powodując zwiększenie ilości płynów i wynikające z tego nadciśnienie.
-
Niedobór potasu może wpływać na rytm serca, powodując arytmię lub kołatanie serca.
-
Zawroty głowy, ponieważ potas wpływa na przepływ krwi.
-
Mrowienie lub drętwienie kończyn.
-
Osłabienie i skurcze mięśni.
-
Zmęczenie, ponieważ potas przewodzi prąd oraz reguluje to, w jaki sposób komórki wykorzystują i przekazują energię.
Potas – dieta
Na szczęście bardzo łatwo zadbać o odpowiedni poziom potasu. Wystarczy prowadzić zdrową i zbilansowaną dietę. Nie ma nic odkrywczego w stwierdzeniu, że taki sposób odżywiania zapobiega właściwie większości niedoborów składników odżywczych.
Powszechnie wiadomo, że dobrym źródłem potasu są banany, ale to nie jedyne produkty, po które warto sięgać. Na uwagę zasługuje też awokado, mango, soczewica, gruszki, pistacje, dynia, pomidory czy marchew.
Czytaj też:
Jarmuż – cudowne właściwości prozdrowotne i przepis na smaczne chipsy