Nie musisz na siłę jeść szpinaku. Lista smacznych produktów, które zawierają sporo żelaza

Nie musisz na siłę jeść szpinaku. Lista smacznych produktów, które zawierają sporo żelaza

Dodano: 
Żelazo
Żelazo
Niedobór żelaza jest powszechny. Jednak też składnik odżywczy pełni bardzo ważną rolę w ludzkim organizmie. Każdy z nas słyszał o anemii (inaczej niedokrwistości). Przypomnijmy, czym jest anemia, czemu jest tak bardzo niebezpieczna i jak się przed nią uchronić. Spokojnie, nie trzeba jeść codziennie szpinaku!

Żelazo jest nam niezbędne do życia. Krew, która krąży w naszych żyłach, dostarcza tlenu każdej tkance i organowi. Aby jednak związać tlen, we krwi musi znajdować się żelazo, to ono jest nośnikiem tlenu. Gdy zmagamy się z niedoborem żelaza, cały organizm może być niedotleniony. Z tego właśnie wynikają charakterystyczne objawy anemii, jak uczucie zmęczenia, bóle głowy, problemy z koncentracją. Na szczęście, prowadząc zbilansowaną dietę można bez problemu zapobiec niedoborowi żelaza.

Żelazo hemowe i niehemowe

Żelazo możemy podzielić na hemowe i niehemowe. Chociaż obie te nazwy brzmią skomplikowanie, tak naprawdę oznaczają dwie grupy produktów. Żelazo hemowe pochodzi z produktów zwierzęcych. Żelazo niehemowe pochodzi z produktów roślinnych. Warto podkreślić, że żelazo hemowe jest łatwiej przyswajalne przez ludzki organizm. Dlatego też na niedobór żelaza muszą uważać weganie. Na szczęście znajdziemy je także w wielu produktach pochodzenia roślinnego.

Czytaj także:
Suplementy diety wspomagające pracę układu sercowo-naczyniowego

Czy szpinak jest najlepszym źródłem żelaza?

Wielu z nas wierzy, że szpinak zawiera najwięcej żelaza spośród wszystkich produktów pochodzenia roślinnemu. Winna temu jest jedna bardzo popularna bajka dla dzieci. Szpinak, choć jest uznawany za bardzo zdrowe warzywo liściaste, którego nie powinno zabraknąć w zdrowej, zbilansowanej diecie, nie jest najlepszym źródłem szpinaku. W galerii poniżej znajdują się produkty, w których znajdziemy zdecydowanie więcej żelaza.

Jak zwiększyć wchłanialność żelaza?

Po posiłku bogatym w żelazo należy unikać picia herbaty – utrudnia jego wchłanianie. Warto natomiast zjeść produkt bogaty w witaminę C. Ona dla odmiany zdecydowanie ułatwia wchłanianie żelaza.

Galeria:
Produkty bogate w żelazo

Czy niedobór żelaza może mnie dotyczyć?

Na niedobór żelaza szczególnie narażone są:

  • kobiety w ciąży ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na żelazo do dostarczania krwi dziecku, zapewniając płodowi niezbędny tlen,
  • małe dzieci, szczególnie w okresach intensywnego wzrostu,
  • niemowlęta karmione piersią, w sytuacji gdy mleko matki zawiera za mało żelaza,
  • osoby niedożywione,
  • osoby otyłe,
  • osoby przyjmujące leki, które hamują wchłanianie żelaza,
  • osoby po przebytej operacji lub po krwotoku,
  • kobiety zmagające się z obfitymi miesiączkami.

Warto jednak pamiętać, że poza niedoborem żelaza niedokrwistość może być spowodowana niskim poziomem witaminy B12 i kwasu foliowego.

Czytaj także:
Żeby serce biło dłużej

Objawy niedoboru żelaza

Dwa główne objawy niedokrwistości w wyniku niedoboru żelaza to blada skóra oraz zmęczenie. To dwa sygnały ostrzegawcze, które powinny skłonić nas do wykonania morfologii.

Inne objawy, które również powinny wzbudzić niepokój, to:

  • Bóle i zawroty głowy. Objawy te są spowodowane niedostateczną ilością tlenu, jaki dociera do mózgu. Po pozbyciu się nawet stosunkowo niewielkiej ilości tlenu, naczynia krwionośne zwężają się, powodując ciśnienie śródczaszkowe, a czasem bóle głowy. Częste bóle głowy i zawroty głowy mogą wskazywać na możliwy niedobór żelaza.
  • Kołatanie serca. Wraz ze spadkiem poziomu hemoglobiny układ sercowo-naczyniowy zmuszony jest pracować ciężej, aby rozprowadzić tlen w całym organizmie.
  • Brak sił. Niedobór żelaza powoduje spadek energii, ponieważ komórki i tkanki naszego ciała potrzebują tlenu do jej produkcji. Ponadto, kiedy mięśnie nie otrzymują wystarczającej ilości tlenu, bardzo szybko się męczymy. Zadyszka pojawia się nawet podczas wykonywania prostych czynności, jak wchodzenie po schodach, odkurzanie.

Czytaj także:
8 szklanek, a może 2 litry? Ile wody dziennie powinniśmy pić?

Czytaj także

 0