Jarmuż – jego zdrowotne właściwości zaskoczą cię! Z pewnością o nich nie wiedziałeś

Jarmuż – jego zdrowotne właściwości zaskoczą cię! Z pewnością o nich nie wiedziałeś

Dodano: 
jarmuz
jarmuz Źródło: Pixabay / u_n0jp4jlq
Coraz częściej w sklepowych lodówkach można zobaczyć jarmuż. Czy warto go spożywać? Zdecydowanie tak. A tutaj dowiesz się, dlaczego tak jest.

Warzywa ogólnie są dobre dla zdrowia. Jednak niektóre rodzaje warzyw są nie tylko po prostu zdrowe, ale nawet zdrowsze niż inne. W omawianym dzisiaj przypadku mają one postać liściastych, krzyżowych warzyw, a konkretnie mowa o jednym z nich: o jarmużu. Zwiększone spożycie tego niedocenianego warzywa może nie tylko ograniczać apetyt, ale także zwiększać odporność i przyczyniać się do poprawy ogólnego stanu zdrowia.

Jarmuż liściasty, który jest powszechnie uważany za „superfoods”, zawiera wiele niezbędnych składników odżywczych, które zapewniają różne korzyści zdrowotne – a te niewątpliwie cię zaskoczą. Za chwilę poznasz jego najważniejsze zalety.

Czytaj też:
Czy nadmiar antyoksydantów w diecie może zaszkodzić?

Korzystne dla zdrowia właściwości jarmużu

Zwalcza stan zapalny
Jarmuż jest znany z łagodzenia stanów zapalnych, głównie ze względu na związki przeciwutleniające, które pomagają zwalczać uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki, zmniejszają stres oksydacyjny i stan zapalny. W każdej porcji jarmużu obecne są roślinne kwasy tłuszczowe omega-3 w postaci kwasu alfa-linolenowego (ALA). Kwasy omega-3 biorą udział w wielu procesach zdrowotnych i są szczególnie ważne dla regulacji stanu zapalnego w organizmie.

Jest bogaty w przeciwutleniacze
Jarmuż jest znany nie tylko ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Jest to najlepszy przeciwutleniacz, bogaty w witaminę C i beta-karoten, który jest prekursorem witaminy A. Oprócz ochrony przed uszkodzeniem komórek przez wolne rodniki, przeciwutleniacze również przyczyniają się do poprawy ogólnego stanu zdrowia. Badania wykazały, że przeciwutleniacze mogą być korzystne w przypadku chorób serca, cukrzycy i innych chorób przewlekłych.

Pomaga w detoksykacji
Jedną z największych korzyści zdrowotnych jarmużu jest jego zdolność do naturalnego odtruwania organizmu. To krzyżowe warzywo nie tylko usuwa toksyny, ale także je całkowicie zabija. Wynika to z obecności izotiocyjanianów, które, jak wykazano, pomagają w detoksykacji organizmu na poziomie komórkowym, natychmiast zabijają toksyny i wolne rodniki. Izotiocyjaniany stymulują również produkcję enzymów fazy II, które odtruwają organizm poprzez zwiększenie wydalania szkodliwych substancji.

Wspiera zdrowie serca
Jarmuż jest pełen składników odżywczych, które są niezbędne dla zdrowia serca. Są to witamina K, potas i kwasy tłuszczowe omega-3. Z tego względu jarmuż jest doskonałym, zdrowym dla serca pokarmem ze względu na swoje przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Kilka badań potwierdziło korzyści płynące ze spożywania jarmużu. Jedno badanie wykazało, że sok z jarmużu zwiększa poziom cholesterolu HDL („dobrego”), jednocześnie obniżając poziom cholesterolu LDL („złego”). Inne badania wykazały, że ta liściasta zielenina obniża ciśnienie krwi i stabilizuje poziom cukru we krwi, które są głównymi czynnikami ryzyka chorób serca.

Wspiera zdrowy rozwój płodu
Jarmuż wspiera zdrowy rozwój płodu, gdyż jest cennym źródłem kwasu foliowego, który jest niezbędny do zapobiegania wadom wrodzonym i wspierania zdrowego tworzenia cewy nerwowej. Zdobycie wystarczającej ilości kwasu foliowego może zmniejszyć ryzyko innych powikłań związanych z ciążą, w tym niedokrwistości i przedwczesnego porodu. Jarmuż zawiera również witaminę K, miedź i wapń, które są niezbędne dla utrzymania zdrowia kości w czasie ciąży. Zaleca się przyjmowanie odpowiedniej ilości tych składników odżywczych podczas karmienia piersią, ponieważ badania wykazały, że kobiety mogą stracić od 3 do 5 procent masy kostnej podczas karmienia piersią z powodu zwiększonego zapotrzebowania dziecka na wapń.

Ogranicza wzrost komórek rakowych
Jarmuż i inne warzywa krzyżowe zostały zbadane pod kątem ich zdolności do hamowania wzrostu komórek rakowych in vitro. Według National Cancer Institute ich właściwości zabijające raka są związane z obfitością glukozynolanów, które stanowią dużą grupę związków bogatych w siarkę. Te niezwykle korzystne związki rozkładają się w przewodzie pokarmowym, tworząc biologicznie aktywne związki, w tym indole, tiocyjaniany i izotiocyjaniany. Chociaż potrzebne są dalsze badania na ludziach, wykazano, że indole i jostiocyjaniany chronią ważne narządy przed rakiem (u zwierząt oraz w badaniach in vitro).

Poprawia zdrowie oczu
Jarmuż poprawia również wzrok, dzięki obecności luteiny i zeaksantyny, które nadają warzywu ten odcień. Wykazano, że oba te związki zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej, zaćmie i innym problemom zdrowotnym oka. Luteina i zeaksantyna służą również jako przeciwutleniacze: odfiltrowują szkodliwe niebieskie światło i, zgodnie z danymi American Optometric Association, chronią i utrzymują zdrowie komórek, co może pomóc w zapobieganiu uszkodzeniom siatkówki przy jednoczesnym zachowaniu widzenia.
Czytaj też:
Jak pozbyć się „oponki”? Kilka prostych sposobów na płaski brzuch