Czy spożywanie produktów bogatych w siarkę jest korzystne dla zdrowia?

Czy spożywanie produktów bogatych w siarkę jest korzystne dla zdrowia?

Dodano: 
Witaminy
Witaminy
Siarka jest jednym z głównych pierwiastków w atmosferze. Twoje ciało wykorzystuje siarkę do wielu czynności, w tym budowy i naprawy DNA, a także do ochrony komórek przed uszkodzeniem. Dlatego uwzględnienie w diecie odpowiedniej ilości produktów bogatych w siarkę jest niezbędne dla zdrowia.

Siarka odgrywa ważną rolę w kluczowych funkcjach organizmu, takich jak wytwarzanie białka, regulacja ekspresji genów, budowanie i naprawa DNA oraz pomoc w metabolizowaniu pokarmu. Pierwiastek jest również niezbędny do produkcji i recyklingu glutationu, jednego z głównych przeciwutleniaczy w organizmie, który pomaga zmniejszyć stan zapalny i zapobiega uszkodzeniom komórek spowodowanym stresem oksydacyjnym.

Siarka pomaga również zachować integralność tkanek łącznych, takich jak skóra, ścięgna i więzadła. Wiele produktów spożywczych i napojów –nawet woda pitna z niektórych źródeł – naturalnie zawiera siarkę. Niektóre leki i suplementy, w tym niektóre antybiotyki, środki przeciwbólowe i środki przeciwbólowe stawów, również zawierają różne poziomy tego minerału.

Czytaj także:
Czy batony proteinowe rzeczywiście pomagają schudnąć?

Żywność i napoje bogate w siarkę

Siarka występuje w wielu różnych produktach spożywczych:

  • Mięso: zwłaszcza wołowina, szynka, kurczak, kaczka, indyk i podroby, takie jak serce i wątroba
  • Ryby i owoce morza: większość rodzajów ryb, a także krewetki, przegrzebki, małże i krewetki
  • Rośliny strączkowe: zwłaszcza soja, czarna fasola, groszek i biała fasola
  • Orzechy i nasiona: zwłaszcza migdały, orzechy brazylijskie, orzeszki ziemne, orzechy włoskie oraz pestki dyni i sezamu
  • Jajka i nabiał: całe jajka, cheddar, parmezan i ser gorgonzola oraz mleko krowie
  • Suszone owoce: zwłaszcza suszone brzoskwinie, morele, sułtanki i figi
  • Niektóre warzywa: szczególnie szparagi, brokuły, brukselka, czerwona kapusta, pory, cebula, rzodkiewki, rzepy i rukiew wodna
  • Niektóre ziarna: zwłaszcza jęczmień perłowy, owies, pszenica i mąka z tych ziaren
  • Niektóre napoje: zwłaszcza piwo, cydr, wino, mleko kokosowe oraz sok winogronowy i pomidorowy
  • Przyprawy: zwłaszcza chrzan, musztarda, marmite, curry i mielony imbir.

Woda pitna może również zawierać znaczne ilości siarki w zależności od miejsca zamieszkania. Może to być szczególnie prawdziwe, jeśli pobierasz wodę ze studni.

Ponadto siarczyny – konserwanty żywności pochodzące z siarki – są powszechnie dodawane do pakowanych produktów spożywczych, takich jak dżemy, pikle i suszone owoce, aby przedłużyć ich trwałość. Siarczyny mogą również naturalnie rozwijać się w fermentowanych produktach spożywczych i napojach, w tym w piwie, winie i cydrze.

Możliwe skutki uboczne nadmiernej ilości siarki

Dieta zawierająca odpowiednią ilość siarki jest niezbędna dla twojego zdrowia, za to zbyt dużo tego minerału może powodować kilka nieprzyjemnych skutków ubocznych.

Biegunka

Woda pitna zawierająca duże ilości siarki może powodować luźne stolce i biegunkę. Nadmierne ilości tego minerału w wodzie mogą również nadać jej nieprzyjemny smak i sprawić, że będzie mieć odór zgniłym jaj. Możesz sprawdzić zawartość siarki w wodzie za pomocą specjalnych pasków. Z drugiej strony, obecnie nie ma mocnych dowodów na to, że spożywanie dużych ilości produktów bogatych w siarkę ma taki efekt przeczyszczający.

Zapalenie jelit

Dieta bogata w siarkę może pogorszyć objawy u osób z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego lub chorobą Crohna. Są to dwie choroby, które powodują przewlekłe stany zapalne i owrzodzenia jelit. Nowe badania sugerują, że pokarmy bogate w siarkę mogą pomóc w rozwoju określonego rodzaju bakterii redukujących ilość siarczanów w jelitach. Bakterie te uwalniają siarczek, związek, który rozbija barierę jelitową, powodując uszkodzenia i stany zapalne.

Nie wszystkie pokarmy bogate w siarkę mogą mieć taki sam efekt. Na przykład, podczas gdy dieta bogata w produkty zwierzęce zawierające siarkę i uboga w błonnik może podnieść poziom siarczanów, bogata w warzywa zawierające siarkę wydaje się mieć przeciwny efekt. Ponadto wiele czynników innych niż zawartość siarki w żywności może wpływać na równowagę bakterii jelitowych. Dlatego potrzebne są dalsze badania, aby można było wyciągnąć właściwe wnioski.

Czytaj także:
Dieta ketogeniczna a ból głowy – jak go leczyć?

Czy brak tolerancji na siarkę to mit?

Niektórzy twierdzą, że czują się lepiej, kiedy przestrzegają diety o niskiej zawartości siarki. Jednak obecnie istnieją pewne badania dotyczące nietolerancji siarki. Większość badań koncentruje się na skutkach ubocznych siarczynów – środka konserwującego pochodzącego z siarki, który jest dodawany do niektórych napojów alkoholowych i pakowanych produktów spożywczych, aby zapobiec psuciu się i wydłużyć okres ich przechowywania.

Około 1% ludzi wydaje się wykazywać nietolerancję siarczyn, która powoduje swędzenie, pokrzywkę, obrzęk, nudności lub objawy podobne do astmy po ekspozycji na pokarmy bogate w siarczyny. W skrajnych przypadkach narażenie może nawet spowodować drgawki lub wstrząs anafilaktyczny. Osoby wrażliwe na siarczyny czerpią korzyści z unikania zawierających je pokarmów.

Jeśli wykazujesz brak tolerancji na siarczyny, sprawdzaj etykiety żywności i unikaj składników takich jak siarczyn sodu, wodorosiarczyn sodu, pirosiarczyn sodu, dwutlenek siarki, wodorosiarczyn potasu i pirosiarczyn potasu.

Produkty bogate w siarkę mogą być korzystne

Pomimo potencjalnych niedogodności związanych ze spożywaniem zbyt dużej ilości siarki, ważne jest, aby uwzględnić ten składnik odżywczy w diecie. Siarka odgrywa kluczową rolę w ekspresji genów i zachowaniu integralności tkanek ciała. Pomaga również metabolizować żywność i chroni organizm przed stanami zapalnymi i stresem oksydacyjnym.

Ponadto pokarmy bogate w siarkę są często bogate w różnorodne inne składniki odżywcze i korzystne związki roślinne. Usunięcie tych pokarmów z diety może utrudnić zaspokojenie codziennych potrzeb żywieniowych. Co więcej, niektóre pokarmy bogate w siarkę, takie jak czosnek i warzywa krzyżowe, mogą nawet pomóc w ochronie przed chorobami takimi jak cukrzyca typu 2, choroby serca i rak, a także przed związaną z wiekiem utratą funkcji mózgu.

Zbyt drastyczne ograniczenie spożycia tych produktów nie jest zalecane, chyba że jest to naprawdę potrzebne. Jeśli podejrzewasz, że pokarmy bogate w siarkę są przyczyną dyskomfortu w jelitach, rozważ skorzystanie z porady dietetyka.

Czytaj także:
5 niezbędnych witamin, które warto przyjmować podczas izolacji

Źródło: healthline.com

Czytaj także

 0