Jak długo gotować kukurydzę, aby była miękka i pyszna?

Jak długo gotować kukurydzę, aby była miękka i pyszna?

Dodano: 
Kukurydza
Kukurydza / Źródło: Fotolia / Autor: igor
Jeśli lubisz idealnie delikatną kukurydzę, możesz się zastanawiać, jak długo należy ją gotować. Odpowiedź zależy od jej świeżości i słodyczy, a także od tego, czy nadal znajduje się na kolbie, w łusce, czy też ma wyodrębnione same ziarna.

Im słodsza i świeższa kukurydza, tym mniej czasu zajmuje jej gotowanie ze względu na wyższą wilgotność. Ogólnie słodka, świeża kukurydza nie musi gotować się dłużej niż 5–10 minut.

Jak gotować różne typy kukurydzy?

Innym czynnikiem wpływającym na czas gotowania jest to, czy kukurydza została wyłuskana. Gotowanie w łusce może potrwać dłużej. Aby zagotować łuskaną kukurydzę, zanurz ją we wrzącej wodzie i gotuj przez 10 minut. Przed zdjęciem łuski poczekaj, aż ostygnie, albo użyj szczypiec. Na pewno zauważysz, że łuskę łatwiej jest usunąć z ugotowanej kolby.

Jeśli jest niełuskana, włóż kłosy kukurydzy do wrzącej wody i usuń je po 2–5 minutach, w zależności od świeżości i słodyczy. Gotowanie najświeższego, najsłodszego rodzaju kukurydzy zajmie nie więcej niż 2 minuty. Alternatywna metoda polega na doprowadzeniu do wrzenia garnka z wodą, wyłączeniu ciepła, dodaniu niełuskanej kukurydzy i przykryciu garnka. Wyjmij ją po 10 minutach.

Jeśli masz ochotę na kukurydzę w środku zimy, możesz wybrać wersję mrożoną. Mrożone odmiany są również wygodne do użycia w gulaszach i zupach, lub gdy po prostu nie masz dostępu do świeżej kukurydzy. Nic dziwnego, że zamrożone kolby gotują się dłużej niż ich świeże odpowiedniki. Dodaj je do wrzącej wody, zmniejsz ogień i gotuj przez około 5–8 minut.

Czytaj także:
Czy osoby z zespołem jelita drażliwego mogą jeść popcorn?

Opracowała:
Źródło: Helathline

Czytaj także

 0