Nasz organizm potrzebuje cholesterolu do produkcji niezbędnych hormonów, witaminy D i innych substancji. „Zły” cholesterol, o którym tak dużo słyszymy, nazywany jest lipoproteiną o niskiej gęstości lub LDL. „Dobry” cholesterol to lipoproteina o dużej gęstości lub HDL. LDL może powodować odkładanie się blaszki w tętnicach, utrudniając swobodny przepływ krwi. HDL oczyszcza krew, usuwając część LDL. Wiele czynników może zwiększyć ilość LDL (cukrzyca, otyłość, niezdrowa dieta, siedzący tryb życia, picie alkoholu i palenie).
Badanie nad olejem kokosowym
Badanie, opublikowane w czasopiśmie American Heart Association Circulation, było prowadzone przez naukowców z National University of Singapore. Porównano w nim wpływ oleju kokosowego z olejami zdrowymi dla serca. Oleje te, takie jak między innymi oliwa z oliwek, olej rzepakowy i olej migdałowy, mają mniej tłuszczów nasyconych i zawierają tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone, które są dobre dla serca, zgodnie z AHA.
Podsumowując przegląd, naukowcy odkryli, że spożycie oleju kokosowego zwiększa poziom złego cholesterolu LDL o 10,47 mg / dl bardziej niż nietropikalne oleje roślinne. Chociaż olej kokosowy miał pozytywny wpływ na dobry cholesterol (i wzrost o 4,00 mg / dl), negatywny efekt był znacznie gorszy. Ponieważ olej kokosowy jest bogaty w tłuszcze nasycone, naukowcy chcieli również wiedzieć, jaki wpływ może mieć olej kokosowy na przyrost masy ciała. Otyłość, stany zapalne i poziom glukozy na czczo (poziom glukozy we krwi po kilkugodzinnym poście) nie uległy wpływowi oleju kokosowego. Widocznie wzrosło tylko LDL.
Czytaj też:
Mleko kokosowe – czy warto je spożywać?