Olej kokosowy szkodzi zdrowiu serca? Chodzi o cholesterol

Olej kokosowy szkodzi zdrowiu serca? Chodzi o cholesterol

Dodano: 
Olej kokosowy
Olej kokosowy Źródło: Fotolia / beats_
Olej kokosowy staje się coraz bardziej popularnym składnikiem, ponieważ konsumenci poszukują zdrowszych produktów roślinnych o niskiej zawartości tłuszczów nienasyconych. Ale naukowcy odkryli, że spożywanie oleju kokosowego może zwiększać „zły” cholesterol znacznie bardziej, niż inne nietropikalne oleje roślinne.

Nasz organizm potrzebuje cholesterolu do produkcji niezbędnych hormonów, witaminy D i innych substancji. „Zły” cholesterol, o którym tak dużo słyszymy, nazywany jest lipoproteiną o niskiej gęstości lub LDL. „Dobry” cholesterol to lipoproteina o dużej gęstości lub HDL. LDL może powodować odkładanie się blaszki w tętnicach, utrudniając swobodny przepływ krwi. HDL oczyszcza krew, usuwając część LDL. Wiele czynników może zwiększyć ilość LDL (cukrzyca, otyłość, niezdrowa dieta, siedzący tryb życia, picie alkoholu i palenie).

Badanie nad olejem kokosowym

Badanie, opublikowane w czasopiśmie American Heart Association Circulation, było prowadzone przez naukowców z National University of Singapore. Porównano w nim wpływ oleju kokosowego z olejami zdrowymi dla serca. Oleje te, takie jak między innymi oliwa z oliwek, olej rzepakowy i olej migdałowy, mają mniej tłuszczów nasyconych i zawierają tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone, które są dobre dla serca, zgodnie z AHA.

Podsumowując przegląd, naukowcy odkryli, że spożycie oleju kokosowego zwiększa poziom złego cholesterolu LDL o 10,47 mg / dl bardziej niż nietropikalne oleje roślinne. Chociaż olej kokosowy miał pozytywny wpływ na dobry cholesterol (i wzrost o 4,00 mg / dl), negatywny efekt był znacznie gorszy. Ponieważ olej kokosowy jest bogaty w tłuszcze nasycone, naukowcy chcieli również wiedzieć, jaki wpływ może mieć olej kokosowy na przyrost masy ciała. Otyłość, stany zapalne i poziom glukozy na czczo (poziom glukozy we krwi po kilkugodzinnym poście) nie uległy wpływowi oleju kokosowego. Widocznie wzrosło tylko LDL.

Czytaj też:
Mleko kokosowe – czy warto je spożywać?

Opracowała:
Źródło: Medical Daily