Bezglutenowa mąka bananowa – czy warto ją stosować do wypieków?

Bezglutenowa mąka bananowa – czy warto ją stosować do wypieków?

Dodano: 
Mąka
MąkaŹródło:Pixabay / StockSnap
Domowe wypieki naprawdę się rozwinęły, więc nie jest zaskoczeniem, że ludzie chętnie próbują nowych składników, aby urozmaicić swoje przepisy. Ostatnio wiele osób eksperymentuje z mąką bananową, która od wieków jest powszechna w Afryce, na Karaibach i w Ameryce Środkowej.

Mąka bananowa jest bezglutenowa, dzięki czemu jest dobrym wyborem dla osób z nadwrażliwością na gluten lub celiakią. Jest również bogata w potas, błonnik i oporną skrobię. Ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie spowoduje wzrostu poziomu cukru we krwi. Ze względu na proces suszenia i mielenia mąka bananowa ma jasnobrązowy kolor – wypieki wychodzą nieco ciemniejsze, niż przy użyciu zwykłej mąki uniwersalnej.

Właściwości mąki bananowej

1. Ma wysoką zawartość skrobi

Zielone banany są dobrym źródłem opornej skrobi. Jest to rodzaj prebiotycznego błonnika, który odżywia zdrowe bakterie w jelitach, zwiększa wrażliwość na insulinę (co pomaga utrzymać cukier we krwi na stałym poziomie) i powoli rozkłada się w przewodzie pokarmowym. Chociaż etykiety żywności nie wymieniają opornej skrobi, prawdopodobnie stanowi ona większość błonnika w mące bananowej.

2. Jest idealna do wypieków

Możesz zrobić z niej tylko chleb bananowy, ale również użyć ją do zrobienia innych wypieków, np. babeczek. Dzięki zawartości skrobi (i temu, że jest całkowicie bezpieczna do spożycia na surowo), warto dodać łyżkę lub dwie mąki bananowej do koktajli, aby uzyskać dodatkowy błonnik i moc wytrzymałej skrobi. Ponadto, zamiast robić zasmażkę z mąki i masła, aby zagęścić zupy i curry, możesz po prostu przesiać 1 łyżkę stołową bezpośrednio do potraw.

3. Jest wyjątkowym składnikiem

Mąka bananowa jest wytwarzana przez siekanie i suszenie plantanów (bananów warzywnych), a następnie mielenie ich na drobny proszek. Jeśli nigdy wcześniej tego nie próbowałeś, dobrze jest zacząć od użycia jej w czymś słodkim, takim jak chleb bananowy lub ciasto. Powodzenia w kulinarnych eksperymentach!

Czytaj też:
Chcesz przejść na dietę bezglutenową? Sprawdź, ile o niej wiesz