Ten rodzaj mąki zawiera bardzo dużo błonnika. Czy gości już w twojej kuchni?

Ten rodzaj mąki zawiera bardzo dużo błonnika. Czy gości już w twojej kuchni?

Dodano: 
Mąka
Mąka / Źródło: Pexels / Kaboompics .com
Makarony są tak dobre, jak ich składniki. Pszenica jest tym, co sprawia, że ​​spaghetti i fusilli są tak pyszne i wszechstronne, a soba zawdzięcza swój ziemisty smak mące gryczanej. Ale jest jeszcze jedna mąka, która w świecie makaronu jest bardzo szanowana – i zasługuje też na twoje uznanie: mąka konjac.

Mąka konjac jest wytwarzana ze skrobiowego korzenia rośliny konjac, która pochodzi z Japonii, Chin i innych krajów Azji Wschodniej. – Korzeń konjac pojawia się w kuchni chińskiej, japońskiej i koreańskiej w postaci ciast, makaronu i galaretek, a także w kilku innych zastosowaniach nieżywnościowych, i był również używany w wegańskich alternatywach dla owoców morza – mówi dietetyk Cara Harbstreet z Street Smart Nutrition.

Czytaj także:
Kompletny przewodnik po diecie wegańskiej dla początkujących

Korzeń konjac – przetwarzanie

Korzeń jest mielony lub tłuczony na proszek (inaczej mąkę konjac), a następnie gotowany w wodzie z wapniem (lub innym źródłem wodorotlenku wapnia), który następnie zamienia mieszaninę w żel. Żel ten jest następnie używany do wielu różnych potraw, wyciskany do postaci makaronu shirataki, formowany w ciastka, a nawet stosowany jako roślinna wersja żelatyny. – Chociaż proces ten można przeprowadzić w domu tradycyjnymi metodami, większość ludzi kupuje gotowy produkt w postaci pakowanego na mokro makaronu shirataki – mówi Harbstreet.

Konjac i żywność go zawierająca na pewno nie są nowe. Składnik ten był od pokoleń podstawą wielu kuchni wschodnioazjatyckich. Ale dlaczego jest to tak wspaniały zdrowy składnik?

Czytaj także:
Chcesz zdrowo się zestarzeć? Zmień dietę na ten wariant
Czytaj także:
Jak długo można przechowywać makaron w lodówce?

Źródło: wellandgood.com

Czytaj także

 0