Dlaczego witamina C jest taka ważna?

Dlaczego witamina C jest taka ważna?

Dodano: 
Owoce cytrusowe
Owoce cytrusowe Źródło:Pexels / cottonbro
O witaminie C na ogół przypominamy sobie w okresie jesienno-zimowym. Sezon chorobowy skłania nas do suplementacji tej witaminy, tymczasem jej odpowiedni poziom w organizmie jest ważny przez cały rok. Jaką rolę pełni witamina C i czym grozi jej niedobór?

Witamina C – funkcje

Witamina C pełni wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka. Oto niektóre z nich:

  • Witamina C jako silny przeciwutleniacz walczy z wolnymi rodnikami, a więc chroni organizm przed rozwojem choroby nowotworowej, zapobiega wystąpieniu stresu oksydacyjnego oraz spowalnia procesy starzenia.
  • Witamina C wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego, a więc chroni przed chorobami i infekcjami.
  • Witamina C wspiera wytwarzanie i utrzymywanie kolagenu w skórze, a więc pozwala zachować młody wygląd.
  • Witamina C jest wykorzystywana w przemyśle spożywczym jako naturalny konserwant.
  • WItamina C uczestniczy w metabolizowaniu tłuszczów i zapobiega chorobom układu krążenia.

Witamina C – niedobór

Chwilowy niedobór witaminy C nie jest zbyt uciążliwy i bardzo łatwo sobie z nim poradzić. Dużo gorzej, gdy niedobór ma charakter długotrwały – wówczas występują bardzo poważne problemy ze zdrowiem. Objawy, które powinny zaniepokoić to m.in.:

  • łatwość powstawania siniaków,
  • obrzęk, stany zapalne i krwawienie dziąseł,
  • powolne gojenie się ran i krwawienie z nosa,
  • suche i rozdwojone włosy,
  • obrzęki i ból stawów,
  • suche, czerwone plamy na skórze,
  • szorstka i łuszcząca się skóra,
  • osłabienie układu odpornościowego.

Szkorbut, choroba, która dziś właściwie nie występuje, jest wynikiem znacznego niedoboru witaminy C. Gdy synteza kolagenu ulega zaburzeniu, ściany naczyń stają kruche i może dochodzić do krwawień. W przeszłości na szkorbut często chorowali żeglarze, którzy nie mieli dostępu do produktów stanowiących źródło tej witaminy. Choroba prowadziła nawet do śmierci. Na szczęście można jej łatwo zapobiec.

Mikołaj Rey o witaminie C

W studiu programu Dzień dobry TVN Mikołaj Rey zainspirowany swoimi odwiedzinami w Kodnie, opowiedział o źródłach witaminy C. W jakich produktach jest jej najwięcej? Na stole znalazły się między innymi takie skarby, jak: dzika róża czy rokitnik. Obejrzyj materiał wideo:

Czytaj też:
Duże dawki witaminy C chronią przed COVID-19?

Witamina C – dieta i suplementacja

Zalecane dzienne spożycie dla witaminy C wynosi 90 mg dla mężczyzn i 75 mg dla kobiet. Palacze powinni spożywać dodatkowe 35 mg na dzień, ponieważ tytoń zmniejsza wchłanianie witaminy C. Potrzebujemy bardzo mało witaminy C, aby zapobiec szkorbutowi. Wystarczy 10 mg dziennie, a taką ilość witaminy C znajdziemy w soku z połowy cytryny. Warto wiedzieć, że witamina C szybko ulega rozpadowi pod wpływem ciepła, więc surowe owoce i warzywa są lepszym źródłem niż gotowane. Produkty, w których znajduje się najwięcej witaminy C to:

  • czarna porzeczka,
  • czerwona papryka,
  • kiwi,
  • liczi,
  • cytryny,
  • pietruszka,
  • pomarańcze.

Nasz organizm magazynuje witaminę C w niewielkich ilościach, dlatego tak ważne jest, by codziennie spożywać świeże owoce i warzywa.

Czytaj też:
Czy sok z grejpfruta wspomaga odchudzanie?

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost