Jajka faszerowane to danie obowiązkowe na wielkanocnym stole. Poznaj proste przepisy i historię potrawy

Jajka faszerowane to danie obowiązkowe na wielkanocnym stole. Poznaj proste przepisy i historię potrawy

Dodano: 
Jajka faszerowane
Jajka faszerowane Źródło: Shutterstock
Najpopularniejsze przepisy na jajka faszerowane obejmują dodatek tuńczyka, pieczarek lub łososia. Zobacz, jak je przygotować.

Bez jajek faszerowanych nie wyobrażamy sobie często wielkanocnego stołu. To stały dodatek do dań lub główna gwiazda śniadania. Na szczęście jajka faszerowane nie mogą się znudzić – istnieje bowiem wiele przepisów na ich przygotowanie. Można faszerować jajka pieczarkami, łososiem, tuńczykiem, a nawet awokado czy burakiem. Poniżej podajemy najpopularniejsze przepisy na jajka faszerowane. Wybierz coś dla siebie i przygotuj dla całej rodziny!

Jajka faszerowane – przepisy

Jajka faszerowane pieczarkami

Składniki:

  • 10 jajek
  • 500 g pieczarek
  • majonez
  • sól i pieprz do smaku
  • zielenina do ozdoby

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotować na twardo, obrać i ostudzić.
  2. Pieczarki usmażyć i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Zimne pieczarki przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa.
  4. Jajka przekroić na połówki, wyjąć żółtka i przełożyć do miseczki.
  5. Żółtka rozkruszyć, dodać po łyżce majonezu i zmielone pieczarki. Dokładnie wymieszać masę łyżką.
  6. Doprawić do smaku.
  7. Farsz nakładać na połówki białek w miejsce żółtek.
  8. Przed podaniem ozdobić kleksem majonezu i zieleniną.

Jajka faszerowane łososiem

Składniki:

  • 8 jajek
  • majonez
  • 10 dag wędzonego łososia
  • ok. 10 korniszonów
  • sól, pieprz
  • plasterki cytryny
  • natka zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotować na twardo, obrać i ostudzić.
  2. Jajka przekroić na połówki, wyjąć żółtka i przełożyć do miseczki.
  3. Żółtka i łososia rozdrobnić widelcem, pokroić drobno ogórki.
  4. Wymieszaj wszystko z majonezem na pastę i doprawić solą oraz pieprzem.
  5. Farsz nakładać na połówki białek w miejsce żółtek.
  6. Przed podaniem ozdobić plasterkami cytryny i zieleniną.

Jajka faszerowane tuńczykiem

Składniki:

  • 6 średnich jajek
  • 140 g tuńczyka z puszki
  • majonez
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • sól, pieprz
  • zielenina do dekoracji–

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotować na twardo, obrać i ostudzić.
  2. Jajka przekroić na połówki, wyjąć żółtka i przełożyć do miseczki.
  3. Tuńczyka zagnieść na pastę wraz z dwiema łyżkami majonezu, musztardą, solą i pieprzem.
  4. Farsz nakładać na połówki białek w miejsce żółtek.
  5. Przed podaniem ozdobić zieleniną.

Smacznego!

Historia jajek faszerowanych

  • Według Apiciusa zbioru rzymskich przepisów powstałych między IV a V w.n.e., jajka na twardo były tradycyjnie przyprawiane olejem, winem lub bulionem rosołowym i podawane z pieprzem i ziołami. Inny przepis zakładał dodawanie do jajek w koszulce namoczonych orzeszków pinii, a także lubczyku, pieprzu, miodu i octu.
  • Około XIII wieku faszerowane jajka zaczęły pojawiać się w Andaluzji, na terenie dzisiejszej Hiszpanii. Anonimowa książka kucharska z tego okresu polecała ubijanie gotowanych żółtek z kolendrą, sokiem cebulowym, pieprzem i murri (sosem ze sfermentowanego jęczmienia lub ryby), a także olejem i solą. Obie połówki faszerowanych jajek zalecano połączyć cienkim patyczkiem i posypać pieprzem.
  • Do XV wieku faszerowane jajka rozpowszechniły się w większości krajów Europy. Często były wypełnione rodzynkami, serem i ziołami, takimi jak majeranek, pietruszka i mięta. Następnie były smażone na oleju i polewane sosem cynamonowym, imbirowym, goździkowym i rodzynkowym z werjuice (sok z niedojrzałych owoców). W Stanach Zjednoczonych jajka faszerowane zaczęły pojawiać się w książkach kucharskich od połowy XIX wieku.
  • Przepis z książki kucharskiej „Boston Cooking-School Cookbook” Fannie Farmer z 1896 r. był jednym z pierwszych, które sugerowały użycie majonezu jako spoiwa nadzienia. Obecnie powszechnie uważa się, że klasyczna wersja jajek faszerowanych zawiera mieszankę majonezu, musztardy i papryki. Jajka faszerowane są podawane na uroczystości związane z kościołem, w tym szczególnie na Wielkanoc.

Czytaj też:
Śniadanie z restauracji w twojej kuchni – przepis na szakszukę