Nasiona chia kontra siemię lniane. Które z nich są zdrowsze?

Nasiona chia kontra siemię lniane. Które z nich są zdrowsze?

Dodano: 
Siemię lniane
Siemię lnianeŹródło:Pixabay / KirstentB
Nasiona chia i siemię lniane, choć są cenne pod względem odżywczym, bogate w witaminy, minerały i błonnik, różnią się znacznie od siebie. Błędem jest zakładanie, że można stosować je zamiennie – wskazują amerykańscy dietetycy. Zobacz jak wypadło porównanie.

Salvia hispanica to roślina, pochodząca z Meksyku i Gwatemali, której czarne nasiona znane są pod nazwą chia. Tysiące lat temu nasiona chia stanowiły pożywienie Azteków i Majów, a słowo „chia” określało siłę.

Linum, czyli len to roślina z rodziny lnowatych, którą spotkać można w różnych zakątkach świata. Niektóre gatunki jak: len złocisty, austriacki, karpacki, przeczyszczający, trwały i włochaty występują na terenie Polski. Za najcenniejszy uznawany jest len zwyczajny. Zalety lnu doceniano już w starożytności, dziś jego walory odkrywane są na nowo.

Składniki odżywcze

100 gramów nasion chia zawiera:

  • 16,5 grama białka,
  • 42,1 grama węglowodanów,
  • 34,4 grama błonnika,
  • 30,7 grama tłuszczu.
W 100 gramach nasion lnu znajduje się:
  • 19 gramów białka,
  • 30 gramów węglowodanów,
  • 28 gramów błonnika,
  • 43 gramy tłuszczu.

Porównanie obu rodzajów nasion wskazuje, że większą ilość błonnika uzyskamy z nasion chia. Dlatego dietetycy polecają je tym, którzy chcą schudnąć. Włókna błonnika powodują uczucie pełności i zapobiegają napadom głodu. Większą ilość białka natomiast znajdziemy w nasionach lnu.

Zobacz jak wypadły kolejne zestawienia

Inne składniki odżywcze i minerały

 Nasiona Chia są bogate w wiele składników odżywczych, takich jak:

mangan, fosfor, miedź, selen, żelazo, magnez, wapń.
Dzięki swoim właściwościom nasiona chia mogą wpływać na pracę układu trawiennego, serca i układu krążenia. Ich regularne spożycie wpływa na poprawę kondycji skóry. Nasiona Chia regulują również poziom cukru we krwi i obniżają ciśnienie krwi.

Nasiona lnu
Nasiona lnu są natomiast bogate w:

tiaminę, miedź, molibden, magnez, fosforlignany.

Te mikroelementy przyczyniają się do wzrostu tkanek, wzrostu komórek i prawidłowego funkcjonowania nerwów. Lignany, czyli naturalne związki chemiczne obecne w ziarnach lnu, to tzw. fitoestrogeny, które działają podobnie jak ludzkie estrogeny. Zalecane są zwłaszcza kobietom w okresie menopauzy. Nasiona lnu wykorzystywane są w leczeniu problemów trawiennych. Badania wykazały również, że suplementacja proszku lnianego przez 1-2 miesiące może zmniejszyć poziom cukru we krwi na czczo nawet o 20 proc.


Gluten

 Nasiona chia są produktem bezglutenowym, podczas gdy nie każde nasiona lnu są wolne od glutenu.



Kalorie

 100 gramów nasion chia i nasion lnu zawiera odpowiednio 486 i 534 kalorie. W tym porównaniu korzystniej więc wypadają nasiona chia, jako mniej kaloryczne. Dietetycy przypominają, że należy spożywać tyle kalorii, ile może być spalane przez organizm w celu uzyskania energii. Spożywanie większej ilości kalorii, prowadzi do przyrostu masy ciała.

Czytaj też:
Jak zwalczać niedobory żywieniowe na diecie wegańskiej?