Salvia hispanica to roślina, pochodząca z Meksyku i Gwatemali, której czarne nasiona znane są pod nazwą chia. Tysiące lat temu nasiona chia stanowiły pożywienie Azteków i Majów, a słowo „chia” określało siłę.
Linum, czyli len to roślina z rodziny lnowatych, którą spotkać można w różnych zakątkach świata. Niektóre gatunki jak: len złocisty, austriacki, karpacki, przeczyszczający, trwały i włochaty występują na terenie Polski. Za najcenniejszy uznawany jest len zwyczajny. Zalety lnu doceniano już w starożytności, dziś jego walory odkrywane są na nowo.
Składniki odżywcze
100 gramów nasion chia zawiera:
W 100 gramach nasion lnu znajduje się:- 19 gramów białka,
- 30 gramów węglowodanów,
- 28 gramów błonnika,
- 43 gramy tłuszczu.
Porównanie obu rodzajów nasion wskazuje, że większą ilość błonnika uzyskamy z nasion chia. Dlatego dietetycy polecają je tym, którzy chcą schudnąć. Włókna błonnika powodują uczucie pełności i zapobiegają napadom głodu. Większą ilość białka natomiast znajdziemy w nasionach lnu.
Zobacz jak wypadły kolejne zestawienia
Inne składniki odżywcze i minerały
Nasiona Chia są bogate w wiele składników odżywczych, takich jak:
mangan,
Dzięki swoim właściwościom nasiona chia mogą wpływać na pracę układu
trawiennego, serca i układu krążenia. Ich regularne spożycie wpływa na
poprawę kondycji skóry. Nasiona Chia regulują również poziom cukru we krwi
i obniżają ciśnienie krwi.
Nasiona lnu
Nasiona lnu są
natomiast bogate w:
tiaminę,
Te mikroelementy przyczyniają się do wzrostu tkanek, wzrostu komórek i
prawidłowego funkcjonowania nerwów. Lignany, czyli naturalne związki chemiczne
obecne w ziarnach lnu, to tzw. fitoestrogeny, które działają podobnie jak
ludzkie estrogeny. Zalecane są zwłaszcza kobietom w okresie menopauzy. Nasiona
lnu wykorzystywane są w leczeniu problemów trawiennych. Badania wykazały
również, że suplementacja proszku lnianego przez 1-2 miesiące może zmniejszyć
poziom cukru we krwi na czczo nawet o 20 proc.
Gluten
Nasiona chia są produktem bezglutenowym, podczas gdy nie każde nasiona lnu
są wolne od glutenu.
Kalorie
100 gramów nasion chia i nasion lnu zawiera odpowiednio 486 i 534 kalorie.
W tym porównaniu korzystniej więc wypadają nasiona chia, jako mniej kaloryczne.
Dietetycy przypominają, że należy spożywać tyle kalorii, ile może być spalane
przez organizm w celu uzyskania energii. Spożywanie większej ilości kalorii,
prowadzi do przyrostu masy ciała.
Jak zwalczać niedobory żywieniowe na diecie wegańskiej?