Ich niedobór w diecie może prowadzić do poważnych problemów ze wzrokiem

Ich niedobór w diecie może prowadzić do poważnych problemów ze wzrokiem

Dodano: 
Kwasy tłuszczowe omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3 Źródło:Shutterstock
Stanowią jeden ze składników siatkówki oka. Ich niedobór w diecie może doprowadzić do poważnych problemów ze wzrokiem, co w starszym wieku może skutkować zwyrodnieniem plamki żółtej. Jest to najczęstsza przyczyna trwałej utraty wzroku – ostrzegają lekarze. Sprawdź, o czym mowa.

Kwasu tłuszczowe omega-3, bo o nie chodzi, należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie są syntetyzowane w organizmie ludzkim, a te, które są dostarczane wraz z pokarmem, mogą ulegać przemianom enzymatycznym. Podczas tego procesu powstają niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu substancje fizjologiczne, takie jak prostaglandyny, prostacykliny, tromboksany czy leukotrieny i lipoksyny. Wpływają one korzystnie na pracę wielu narządów, ale jak wskazują najnowsze badania, są niezbędne dla zdrowia oczu, chroniąc je przed groźną chorobą, jaką jest zwyrodnienie plamki żółtej.

Zwyrodnienie plamki żółtej

W obrębie plamki żółtej znajduje się największe w całej siatkówce skupisko reagujących na światło fotoreceptorów, odpowiadających za ostre widzenie kolorów w świetle dziennym. Nie istnieje skuteczny lek na chorobę zwyrodnieniową plamki żółtej, która prowadzi do upośledzenia widzenia, a nawet utraty wzroku. Lekarze podkreślają, że postęp choroby można spowolnić dzięki odpowiedniej diecie, bogatej w kwasy omega-3.

Zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega-3

Zapotrzebowanie na kwasy omega-3 jest zależne od wieku.

  • dla niemowląt i dzieci w wieku 7– 24 miesięcy wynosi 100 mg,
  • dla osób dorosłych – 250 mg.

Jak sprawdzić poziom kwasów omega-3 w organizmie?

Badanie polega na pobraniu próbki krwi i przeanalizowaniu poziomów omega-3 w cholesterolu lub osoczu krwi, które są wyrażone jako procent całkowitej masy fosfolipidowych kwasów tłuszczowych. Pośrednia ocena poziomu kwasów omega-3 może nastąpić także w drodze analizy składu kwasów tłuszczowych w krwinkach czerwonych. Podejście to uwzględnia długoterminowe spożycie tłuszczów w diecie przez kilka miesięcy i może dać wyobrażenie o ogólnym spożyciu kwasów omega-3.

Naturalne źródło kwasów omega-3

Naturalnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 są tłuste ryby, oleje roślinne, a także tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Kwasy omega-3 można również suplementować. Można je znaleźć w takich produktach jak:

  • świeży łosoś,
  • wędzona makrela,
  • sardynki w oleju,
  • pstrąg,
  • śledź solony,
  • karp hodowlany,
  • tran,
  • orzechy,
  • siemię lniane.

Czytaj też:
Jedzenie ryb jest zdrowe! Zobacz, które z nich powinny znaleźć się u ciebie na talerzu

Źródło: Eat This, Not That