Spirulina – alga o niezwykłych właściwościach. Na czym polega jej fenomen?

Spirulina – alga o niezwykłych właściwościach. Na czym polega jej fenomen?

Dodano: 
Spirulina
Spirulina Źródło:Fotolia / matka_Wariatka
Spirulina to alga o niezwykłych właściwościach. Mało kto wie, że ma aż 4 razy więcej białka niż mięso! Świetnie więc sprawdza się w diecie wegetariańskiej czy przy dużym wysiłku fizycznym. Przyjmowana w tabletkach, w płynie lub sproszkowana, zwiększa wytwarzanie czerwonych krwinek, pozytywnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie czy też opóźnia procesy starzenia. Dlaczego jeszcze warto ją przyjmować?

Spirulina – skład

Spirulina pełna jest składników odżywczych. A dokładnie:

  • Spirulina to w 60-70 proc. białko. Co więcej, spirulina zawiera wszystkie aminokwasy, których potrzebuje ludzki organizm, a nie potrafi ich sam wytworzyć. To oznacza, że spirulina jest idealna dla wegetarian i osób, które po prostu nie przepadają za mięsem.
  • Beta-karoten.
  • Kwas foliowy.
  • Kwas linolenowy.
  • Sprzężony kwas linolowy.
  • Bioflawonoidy.
  • Fitocyjanina czyli ten bajeczny niebiesko-zielony pigment. Uważa się, że może mieć działanie oczyszczające i przeciwzapalne.
  • Żelazo.
  • Mangan.
  • Cynk.
  • Miedź.
  • Selen.
  • Witaminy A, C, D, E, K i witaminy z grupy B.

Dzięki tym wszystkim składnikom odżywczym, spirulina zyskała miano „superfood”.

Spirulina – właściwości

Ten intensywnie zielony, niepozorny proszek ma bardzo dobry wpływ na zdrowie. Naukowcy już od dawna badają, w jaki sposób możemy w pełni wykorzystać jego dobroczynne wiadomości. Dzięki przeróżnym badaniom i analizom wiemy już, że:

  • spirulina ma właściwości przeciwzapalne i oczyszczające, a więc wspiera pracę układu odpornościowego,
  • jest doskonałym źródłem białka dla wegetarian oraz osób, które nie przepadają za mięsem i sięgają po nie sporadycznie,
  • pomaga w leczeniu anemii, ponieważ zwiększa wytwarzanie czerwonych krwinek,
  • zapobiega miażdżycy i udarom mózgu,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • dzięki dużej zawartości białka sprzyja odchudzaniu, daje uczucie sytości na dłużej i hamuje apetyt,
  • dodaje energii, dzięki czemu może z powodzeniem zastąpić poranną kawę,
  • obniża poziom cholesterolu, a więc chroni przed chorobami układu krwionośnego.

Czytaj też:
3 naturalne metody złagodzenia przewlekłego bólu

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost