Tolerancja na kofeinę: fikcja czy fakt? Ile kawy możemy wypić bezpiecznie?

Tolerancja na kofeinę: fikcja czy fakt? Ile kawy możemy wypić bezpiecznie?

Dodano: 
Filiżanka kawy
Filiżanka kawy / Źródło: Pexels / Elina Sazonova
Kofeina jest stymulantem występującym naturalnie w napojach, takich jak kawa i herbata. Jest również dodawana do napojów energetycznych i niektórych napojów gazowanych. Uważa się jednak, że pobudzające działanie kofeiny staje się z czasem mniej zauważalne, ponieważ organizm staje się tolerancyjny i mniej reaguje na jej działanie.

Kofeina zwiększa ilość substancji chemicznych w mózgu, które poprawiają nastrój, zwalczają zmęczenie i poprawiają koncentrację. Z tego powodu wiele osób korzysta z napoju zawierającego kofeinę, aby rozpocząć dzień lub odzyskać siły po ciężkiej nocy.

Jak działa kofeina?

Kofeina działa głównie poprzez blokowanie receptorów adenozyny w mózgu, które odgrywają rolę we śnie, pobudzeniu i funkcjach poznawczych. Cząsteczka zwana adenozyną zwykle wiąże się z tymi receptorami, hamując uwalnianie substancji chemicznych w mózgu, takich jak dopamina, które zwiększają pobudzenie i promują czuwanie. Blokując wiązanie adenozyny z jej receptorem, kofeina zwiększa uwalnianie tych stymulujących mózgowych substancji chemicznych, które zmniejszają zmęczenie i zwiększają czujność. Jedno z badań wykazało, że wysoka dawka kofeiny może blokować do 50% receptorów adenozyny w mózgu.

Pobudzające działanie kofeiny występuje w ciągu 30–60 minut od spożycia i utrzymuje się średnio 3–5 godzin. Jednak według przełomowych badań z lat 80. regularne spożywanie kofeiny zwiększa produkcję receptorów adenozyny w organizmie, a tym samym prawdopodobieństwo wiązania się adenozyny z tymi receptorami.

W konsekwencji zmniejsza to działanie kofeiny, powodując, że z czasem nie odczuwasz jej efektu. Tolerancja na kofeinę występuje, gdy jej działanie zmniejsza się z czasem przy regularnym spożywaniu. Wykazano tolerancję działania kofeiny na ciśnienie krwi, wydajność ćwiczeń oraz czujność i sprawność umysłową.

Jaka dawka kofeiny jest bezpieczna?

Badania sugerują, że zdrowi dorośli mogą bezpiecznie spożywać do 400 mg kofeiny dziennie. Kobiety w ciąży powinny spożywać nie więcej niż 200 mg kofeiny dziennie, a niektóre badania sugerują górną granicę 300 mg dziennie. Należy pamiętać, że wiele suplementów diety, takich jak napoje przedtreningowe, a także niektóre dostępne bez recepty leki przeciwbólowe zawierają kofeinę.

Czytaj też:
Planujesz dziecko? Nie pij zbyt dużo kawy. Eksperci o wpływie kofeiny na płodność

Opracowała:
Źródło: Helathline
 0

Czytaj także