Ludzie bili się o nią w Lidlu. Nic dziwnego. Sprawdź, jakie właściwości prozdrowotne ma ten rarytas

Ludzie bili się o nią w Lidlu. Nic dziwnego. Sprawdź, jakie właściwości prozdrowotne ma ten rarytas

Dodano: 
Kapusta
Kapusta Źródło: Unsplash / Clint McKoy
Kapusta jest bardzo popularnym warzywem, które w Polsce można kupić przez cały rok. Sięgamy po nią bardzo chętnie, ponieważ jest tania i można wykorzystać ją na wiele sposobów. Na jej bazie powstała nawet dieta kapuściana, która cieszy się ogromną popularnością. Zalet jedzenia kapusty jest mnóstwo. Sprawdź, dlaczego warto ją jeść jak najczęściej. Szczególnie teraz, gdy na rynku dostępna jest młoda kapusta.

Kapusta raczej na nikim nie robi wrażenia. Dziś, gdy wszyscy zachwycamy się cudownymi „superfoods”, łatwo zapominamy o starych, dobrych warzywach, które znane i cenione są od pokoleń. Nasze babcie potrafiły wykorzystać kapustę na wiele sposobów, nawet do domowego leczenia różnych obrzęków i stanów zapalnych. Kapusta jest też tradycyjnym elementem kuchni polskiej.

Kapustę można wykorzystać na wiele sposobów – niektórzy lubią ją kwasić, inni w liście kapusty zawijają mięso i robią gołąbki, a są też tacy, którzy zupę z kapusty mogliby jeść przez cały dzień. Nie bez powodu dieta kapuściana cieszy się tak dużą popularnością. To warzywo jest niskokaloryczne i jednocześnie sycące. Można zjeść naprawdę dużo kapusty i nie zaprzątać sobie głowy kaloriami. W 100 g znajdziemy ich około 25, więc bardzo mało.

Czytaj też:
Nie lubisz pić zwykłej wody? Dodaj do niej te produkty – będzie smaczna i zdrowa

Kapusta z całą pewnością sprzyja odchudzaniu, jednak to nie jedyna jej zaleta. Warto ją docenić i jak najczęściej po nią sięgać. Oto dlaczego:

Kapusta a układ odpornościowy

Czy wiesz, że kapusta zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza? Witaminę tę należy przyjmować każdego dnia, ponieważ nasz organizm jej nie magazynuje. Witamina C wspiera układ odpornościowy i jako silny przeciwutleniacz chroni organizm przed chorobami lub pomaga je zwalczać. Antyoksydanty chronią także przed nowotworami.

Kapusta a ciśnienie krwi

Kapusta jest bogatym źródłem potasu, który odgrywa ważną rolę w regulacji ciśnienia krwi. Jak wiadomo, wysokie ciśnienie krwi zwiększa ryzyko zawału i udaru.

Kapusta a stany zapalne

Kapusta jest źródłem glutaminy – aminokwasu o właściwościach przeciwzapalnych. To wyjaśnia, dlaczego nasze babcie nakładały rozgniecione liście kapusty na bolące stawy i radziły kobietom karmiącym, by robiły okłady z liści kapusty na bolące piersi.

Kapusta a krzepliwość krwi

Kapusta zawiera dużo witaminy K, która wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, a przede wszystkim na układ krwionośny. Do objawów niedoboru witaminy K zalicza się: krwawienie w różnych miejscach, nawet bez skaleczenia, np. krwawienie z dziąseł, krwiaki podskórne w miejscu ucisku lub stłuczenia, krwawienie z nosa, krwawienie w układzie pokarmowym, obfite miesiączki.

Czytaj też:
Suplementy z witaminami z grupy B – zalety stosowania

Kiszona kapusta jako probiotyk

Kiszona kapusta zawiera kwas mlekowy, który ma korzystny wpływ na florę bakteryjną jelit. Ponadto siarka w kapuście zwalcza infekcje i przyspiesza gojenie.

Trzeba jednak pamiętać, że obróbka termiczna powoduje utratę części składników odżywczych, dlatego też najlepiej byłoby jeść kapustę na surowo. Miłośnicy tego warzywa często wykorzystują je w sałatkach. Wystarczy po prostu bardzo drobno ją poszatkować.

Czytaj też:
Chcesz schudnąć bez uczucia głodu? Sięgaj po te produkty