Woda jest najpopularniejszym napojem. Kupimy ją w każdym sklepie i jest dostępna w wielu wariantach – niegazowana, gazowana, lekko gazowana, źródlana czy mineralizowana... Oddzielną kategorię stanowią wody smakowe. Dlaczego oddzielną? Ponieważ na ogół zawierają mnóstwo cukru, przez co stają się bombą kaloryczną. Taka woda też oczywiście nawodni organizm, jednak dodatkowo, przy regularnym spożyciu, może spowodować przyrost masy ciała.
Czy to oznacza, że jesteśmy zdani na zwykłą wodę bez wyraźnego smaku? Niekoniecznie. Istnieje mnóstwo produktów, które możemy wrzucić do dzbanka lub szklanki z wodą, by zmienić jej smak. Niektóre z nich mają także różne właściwości, np. orzeźwiają lub przyspieszają metabolizm, a to oznacza, że picie takiej wody może przynieść dodatkowe korzyści.
Czytaj też:
Jak ochronić dziecko przed cukrzycą typu 2?
Woda z listkami mięty
To zdecydowanie najpopularniejsze i najłatwiejsze połączenie. Wystarczy wrzucić do dzbanka z wodą kilka listków mięty, by zdecydowanie zmienić jej smak. Będzie jednocześnie orzeźwiająca i... uspokajająca, ponieważ mięta słynie ze swoich kojących właściwości. Ponadto pozytywnie wpływa na problemy trawienne i bardzo łatwo ją hodować.
Woda z cytryną
Kolejne, zdawać by się mogło, banalne połączenie. Tymczasem sięganie po wodę z cytryną jest jednym z najlepszych wyborów. Przede wszystkim dostarczamy naszemu organizmowi mnóstwo witaminy C. Sprawdź, dlaczego warto pić wodę z cytryną. Warto wrzucić też kilka goździków. Mogą się one kojarzyć z zimą i okresem świątecznym, jednak idealnie sprawdzą się latem, ponieważ goździki świetnie pobudzają organizm.
Woda z cynamonem
Ta przyprawa znana jest od lat. Już nasi przodkowie doceniali jej niesamowite właściwości. Cynamon działa przeciwgrzybiczo i pomaga w leczeniu niestrawności. W połączeniu z wodą daje niesamowite efekty. Zapewne zastanawiasz się teraz, czy sproszkowany cynamon rozpuści się w wodzie. Cała sztuka polega na tym, żeby kupić odpowiedni cynamon, a więc sprzedawany w całości. Pałki wrzucamy do wody i czekamy kilka minut.
Woda z ogórkiem
To połączenie może wydawać się dziwne, jednak wystarczy raz spróbować wody z ogórkami, by już zawsze po nią sięgać. Ogórek jest świetnym źródłem błonnika i przeciwutleniaczy. Nadaje wodzie intensywny, orzeźwiający smak. Najlepiej sprawdzi się długi, zielony ogórek. Wystarczy pokroić go w plasterki. Można także dorzucić plasterki limonki i listki mięty.
Woda z octem jabłkowym
Taka mikstura ma mnóstwo korzyści zdrowotnych. Równoważy poziom pH i poprawia pracę układu trawiennego. Ponadto dobrze smakuje. Sprawdź, dlaczego warto sięgać po wodę z octem jabłkowym i jakie proporcje należy zastosować.
Do wody możesz także dodać pokrojone owoce. Idealnie sprawdzą się wszystkie cytrusy – np. grejpfrut czy pomarańcze. Spróbuj sięgnąć też po arbuza, maliny, liczi.