Masz cukrzycę? Częściej sięgaj po kawę i zieloną herbatę
Picie 4 lub więcej filiżanek zielonej herbaty plus 2 lub więcej kawy dziennie wiązało się z 63% niższym ryzykiem zgonu w okresie około 5 lat – pokazują wyniki.
Osoby z cukrzycą typu 2 są bardziej podatne na choroby układu krążenia, demencję, raka i złamania kości. Pomimo rosnącej liczby skutecznych leków, modyfikacje stylu życia, takie jak ćwiczenia i dieta, pozostają podstawą leczenia.
Wcześniej opublikowane badania sugerują, że regularne picie zielonej herbaty i kawy może być korzystne dla zdrowia ze względu na różne bioaktywne związki zawarte w tych napojach. Jednak niewiele z tych badań przeprowadzono na osobach chorych na cukrzycę. Dlatego naukowcy postanowili zbadać potencjalny wpływ zielonej herbaty i kawy, osobno i łącznie, na ryzyko śmierci wśród osób z tą chorobą.
Kawa i zielona herbata a cukrzyca typu 2
Prześledzili stan zdrowia 4923 Japończyków (2790 mężczyzn, 2133 kobiet) z cukrzycą typu 2 (średni wiek 66 lat) średnio przez nieco ponad 5 lat.
Wszyscy z nich zostali zapisani do The Fukuoka Diabetes Registry, wieloośrodkowego badania prospektywnego, oceniającego wpływ leczenia farmakologicznego i stylu życia na długość życia pacjentów z cukrzycą typu 2.
Każdy z nich wypełnił 58-punktowy kwestionariusz dotyczący żywności i napojów, który zawierał pytania o to, ile zielonej herbaty i kawy pili każdego dnia. Dostarczyli również podstawowych informacji na temat czynników związanych ze stylem życia, takich jak regularne ćwiczenia, palenie, spożycie alkoholu i nocne godziny snu.
Wykonano również pomiary wzrostu, masy ciała i ciśnienia krwi, a także próbki krwi i moczu w celu sprawdzenia potencjalnych podstawowych czynników ryzyka.
W porównaniu z tymi, którzy nie pili żadnego napoju, ci, którzy pili jeden lub oba, mieli mniejsze szanse na zgon z jakiejkolwiek przyczyny, a najniższe szanse związane były z piciem większej ilości zarówno zielonej herbaty, jak i kawy.
Picie do 1 filiżanki zielonej herbaty dziennie wiązało się z 15% niższym ryzykiem zgonu; podczas picia 2-3 filiżanek wiązało się z 27% niższymi szansami. Przejście na 4 lub więcej kubków dziennie wiązało się z 40% obniżeniem ryzyka.
Ryzyko śmierci było jeszcze niższe w przypadku osób, które codziennie pili zarówno zieloną herbatę, jak i kawę: o 51% niższe dla 2-3 filiżanek zielonej herbaty plus 2 lub więcej kawy; 58% mniej przy 4 lub więcej filiżankach zielonej herbaty plus 1 filiżanka kawy dziennie; i 63% mniej dla kombinacji 4 lub więcej filiżanek zielonej herbaty i 2 lub więcej filiżanek kawy każdego dnia.
To jest badanie obserwacyjne i jako takie nie może ustalić przyczyny.